Дигитални округли сто о теми “Испуњавање политичких критеријума на путу ка ЕУ” биће одржан у четвртак, 30. јула 2020. године у организацији Удружења грађана “Зашто не”.

Иако су активности када је у питању испуњавање 14 кључних приоритета из Мишљења ЕK покренуте са мртве тачке, још је много посла је пред бх. институцијама да би се направио значајан помак у правцу владавине права, боље функционалности државног апарата, али и потпуног усвајања европских демократских стандарда. На онлине округлом столу под називом Испуњавање политичких критеријума на путу ка ЕУ, разговараћемо о темама Избори и Реформа јавне управе у БиХ.

ПАНЕЛ И: Након измјена Изборног закона, и одржавање самих избора у БиХ постало је питање “политичке воље”

Сатница: 11:00-12:00

И поред јасних препорука ОСЦЕ-а, раније донесених пресуда Европског суда за људска права у Стразбуру, Мишљења Европске комисије о захтјеву за чланство БиХ у ЕУ али и сталних захтјева већег дијела јавности, осим измјена Изборног закона који се односе на одржавање локалних избора у Мостару, у посљедњих неколико година надлежне институције у Босни и Херцеговини нису урадиле ништа да уставно-правну легислативу у БиХ у било ком правцу унаприједе.

Напротив, кршење Изборног закона БиХ у смислу изостанка обезбјеђивања финансијских средстава у законом предвиђеном року за Локалне изборе 2020. године велики је корак назад и представља још један примјер катастрофалног односа надлежних институција у БиХ не само спрам изборног процеса као таквог, већ и спрам владавине права, те на крају и основног демократског права сваког грађанина Босне и Херцеговине да бира и буде биран. О овим темама током (назив догађаја) разговараћемо како са представницима у Парламентарној скупштини БиХ тако и са представницима цивилног друштва у БиХ.

Говорници:

Дамир Арнаут (независни посланик у ПСБиХ, Наша Странка)
Харис Ћутахија (Спољнополитичка иницијатива БХ)
Расим Ибрахимагић (Иницијатива за мониторинг европских интеграција БИХ, СОЦ)
Саша Магазиновић (посланик у ПСБиХ, СДП БиХ)
Мирсад Хаџикадић (Платформа за прогрес)

Модератор: Денис Чаркаџић (У.Г. Зашто не?)

ПАНЕЛ ИИ: Реформа јавне управе, стварна промјена коју ће грађани осјетити или само слово на папиру?

Сатница: 12:05-13:05

Босна и Херцеговина је на путу усвајање нове Стратегије за реформу јавне управе након што је претходна донесена још давне 2006. године. На сесији ћемо разговарати са представницима институција и невладиног сектора о томе шта нам доноси нови Стратешки оквир за реформу јавне управе 2018 – 2022., које су потешкоће и изазови у његовој имплентацији, и како ће се напосљетку то одразити на грађане_ке наше земље. Такође, једна од важних тема на коју ће се ова панел дискусија осврнути је могућност јачања сарадње невладиног сектора и институција задужених за проведбу саме Стратегије.

Говорници:

Вилдан Хаџихасановић (Министарство правде БиХ)
Ведрана Фалаџић (Kанцеларија координатора за реформу јавне управе у БиХ)
Абдулах Суљић (Kанцеларија координатора за реформу јавне управе Брчко Дистрикта)
Аднан Дугалић (Kанцеларија координатора за реформу јавне управе Брчко Дистрикта)
Угљеша Вуковић (Транспаренцy Интернатионал БиХ)

Модератор: Данира Kаровић (У.Г. Зашто не?)

Онлине округли сто организован је у склопу пројекта Западни Балкан и приступни процес ЕУ: Примјена политичких критерија, који је финансиран од стране Балканског фонда за демократију (БТД).