У Брчком се данас и сутра одржава VIII међународни скуп о теми “Европске и евроазијске интеграције – предности и недостаци”.

О Kонцепту савремене сервисне јавне управе говорио је проф. др. Ферид Отајагић, замјеник државног координатора за реформу јавне управе.

У свом излагању Отајагић је упознао учеснике скупа са стањем реформе јавне управе у БиХ и стратешким циљевима реформе те нагласио да је један од циљева усвојених Стратегијом реформе јавне управе остварење “сервисне” улоге јавне управе.

“Суштина и смисао сервисне улоге јавне управе је та да она служи потребама својих грађана, а не да врши власт и још да има монопол државе у вршењу власти или монопол на тржишту за пружање услуга. Тако, кад имамо на уму сам ‘концепт’ савремене сервисне управе, онда морамо имати план да то кроз реформе и остваримо, али да би то остварили у будућности сада су нам потребна научна и стручна знања те способност да појмимо и схватимо будуће функционисање такве јавне управе“, истакао је Отајагић.

Такође је додао да је “обиљежје те савремене сервисне јавне управе – квалитет, ефикасност, дигитализација, е-услуге, транспарентност, одговорност и вадавина права” али “да би то постигли, мораћемо имати вољу и хтијење да овакву актуелну јавну управу у Босни и Херцеговини бар мисаоно, а кроз реформу и стварно доведемо до њене сервисне улоге у европској Босни и Херцеговини“.

Стање у Босни и Херцеговини тренутно је у процесу реформи јавне управе која се одвија кроз одређене реформске фазе. Међутим, наша држава треба и мора још интензивније и још одлучније усвајати европске правне стандарде и цјелокупну стечевину ако има искрену жељу да постане у догледно вријеме чланица Европске уније“, рекао је Отајагић.

Напоменуо је да савремени концепт сервисне јавне управе има своју суштину а то је пружати услуге својим грађанима и бити њима и свим другим субјектима на услузи да задовоље своје савремене потребе.

На овом научном скупу учествују аутори из 22 земље свијета (САД, Њемачка, Аустрија, Русија, Бјелорусија, Украјина, Словачка, Пољска, Грчка, Португалиј, Италија, Замбија, Индија, Србија, Хрватска, Црна Гора, Сјеверна Македонија, УАЕ, Kатар, Босна и Херцеговина и друге).