Чланице и чланови Групе за комуникације Програма јачања јавних институција који у име влада СР Њемачке и Велике Британије проводи њемачки GIZ организирале су јучер онлине састанак о теми „Транспарентност у доба пандемије“.

Други секретар Британске амбасаде у Сарајеву (British Embassy Sarajevo) г. Tom Barrie и извршна директорица Access Info Europe и чланица Управног одбора Партнерства за отворену власт (Open Government Partnership) гђа Helen Darbishire су овом приликом нагласили значај правовременог, проактивног приступа објави провјерених информација од стране власти.

“Све ово се дешава на глобалном нивоу и подразумијева да сви ми, државни службеници, морамо прихватити ову нову реалност и дати свој допринос у одговору на пандемију. А то можемо постићи транспарентним и проактивним дјеловањем,” рекао је Barrie и додао да је проактивна објава информација дио управљања кризама, нагласио је г. Barrie.

Гђа Darbishire је представила примјере ситуација у којима је одговор на COVID-19 пандемију утицао на остваривање права слободног приступа информацијама те актуелности у напорима да се осигура транспарентност у ванредним условима, примјерице код ванредних јавних набавки. Осврнула се и на мјере у Акционом плану Партнерства за отворену власт Савјета министара БиХ, то јест, на који начин ове мјере могу помоћи осигуравању и унапређењу транспарентности као дио одговора на пандемију новог коронавируса. Учеснице и учесници су такође имали прилику размијенити мишљења и искуства о томе на који начин већ постојеће иницијативе и ресурси, а понаприје иницијатива за проактивну транспарентност у јавној управи, могу допринијети у новонасталим условима да институције унапређују транспарентност свог рада.

Састанку је присуствовало око 20 државних службеника/ца из институција Савјета министара БиХ, Федерације БиХ и Републике Српске.