О реформи јавне управе разговарали смо у ‘Добар дан БиХ’ са господином Драганом Ћузуланом, државним координатором за реформу јавне управе.

Ћузулан је у почетку емисије говорио о параметрима који карактеришу реформу јавне управе, апострофирајући јаку везу између јавне управе и економије.

•    Реформа јавне управе требала би да промовише транспарентност, политику засновану на доказима, једноставније административне процедуре и све оно што је дефинисано у Реформској агенди. Постоји јака веза између јавне управе и економије, на први поглед се можда то не види, али једна успјешна земља има готово савршену јавну управу као што је Шведска и Нови Зеланд – говори Драган Ћузулан.
Ако посматрамо оно што реформа јавне управе прописује и оно што она уствари јесте доноси много бенефита за једну државу. Који су разлози изостанка суштинског напретка у реформи јавне управе у БиХ, Драган сматра да је разлога више, али да један доминира.

•    Разлози су бројни, али их можемо свести на једну врсту политичког менталитета. Оно што данас доминира политичком сценом то није подршка реформи јавне управе, зато и имамо овако слабе резултате. Без политичког водства нема реформе јавне управе и стварне опредијељености лидера политичких странака. Нажалост, интерес политичких странака је политизована јавна управа а не деполитизована јавна управа, на администрацију се гледа као гласачко тијело. Отпор реформи јавне управе даје упраов политика – сматра Ћузулан.
У наставку емисије с нашим гостом разговарали смо о проблему који представља уставна структура, те колико је посла пред нама на путу БиХ ка кандидатском статусу у ЕУ када је у питању реформа јавне управе.

Цијели разговор с Драганом Ћузуланом погледајте овдје.