Регионални састанак о имплементацији Партнерства за отворену власт (ОГП), а у организацији Регионалне школе за јавну управу и ОГП, одржан је у Будви 3. и 4. 10.2019.године, у оквиру Инфофеста.

Циљ регионалног састанка био је размјена искустава и практичних рјешења у вези са имплементацијом ОГП процеса у земљама Западног Балкана, боље разумијевање процеса и основних захтјева ОГП-а, упознавање учесника са најновијим трендовима у областима отворене управе, презентација регионалних иницијатива у овој области, као и дефинисање заједничких подручја будућих интервенција.

Овај дводневни догађај окупио је високе службенике који се баве ОГП-ом и е-управом, те релевантне представнике организација цивилног друштва.  Два отворена панела састанка била су фокусирана на статус реформи које су подузеле владе. Разговарано је о томе шта је до сада постигнуто у подручју оријентације клијената на услугама (еСервицес и еПартиципација), приступу информацијама и отвореним подацима у региону и који су тренутни глобални трендови у овој области.

Посљедњих година, технолошки мастер – балон је убрзано нарастао. Рачунарство у облаку, односно све присутнији „цлоуд“ искључио је све алибије оних који су своју неуспјешност стално правдали недостатком ресурса. Нови системи адресирања у интернет протоколу омогућили су готово безграничност Интернета. Вјештачка интелигенција је добила нову физиономију, изашла из лабораторија и институтских разина, па дубоко продрла у рјешавање свакодневних проблема за које смо, донедавно, мислили да су (рачунарски) нерјешиви.

Једна од тема је била и комплексно разумјевање дигиталне транформације, гђе није ријеч само о трансформацији на технолошком нивоу, ради се о промјени начина  живота  или бар пословања, дакле то није технички процес у коме ћемо, у неком моменту, закључити да смо „дигиталну трансформацију завршили“, дигитална трансформација је нови трајни формат наше интеракције са амбијентом у коме живимо, радимо, уживамо.

Босна и Херцеговина је чланица Партнераства за отворену власт од 2014. године.

Партнерство за отворену власт окупља реформаторе влада, организације цивилног друштва и грађане како би заједнички  радили на успостављању  одговорне, транспарентне и управе на услузи грађанима. Да би постала члан ОГП-а, земље учеснице морају подржати Декларацију о отвореној влади на високом нивоу, донијети акциони план за земљу израђен путем јавних консултација и обавезати се на независно извјештавање о њиховом напретку. Иницијатива Партнерства за отворену управу оформљена је 20. септембра 2011. године, када је осам држава оснивача (Бразил, Индонезија, Мексико, Норвешка, Филипини, Јужна Африка, Уједињено Краљевство и Сједињене Државе) усвојило Декларацију отворене управе и објавиле своје акционе планове. Од 2011. године, 79 земаља учесница ОГП-а и 20 субнационалних влада извршиле су преко 3.100 обавеза да своје владе постану отвореније и одговорније.

(Фото:Портал Аналитика)