С циљем одрживости коришћења ЦАФ-а као једноставног и ефикасног модела за унапређење квалитета рада и услуга институција, као и остварења могућности да стручњаци из јавне управе пружају подршку заинтересованим институцијама, 2015. године је обучено 15 особа из Канцеларије координатора за реформу јавне управе и Агенције за државну службу Босне и Херцеговине за ЦАФ тренере/ке. Сертификовани тренери/ке дали су допринос у пружању подршке у осам институција које су изразиле жељу за увођење ЦАФ модела током 2016. и 2017. године. У наставку јачања капацитета у новембру 2017. одржан је други талас обуке нових ЦАФ тренера/ки. Руководство сљедећих институција именовало је представнике/це за ЦАФ Train the Trainers обуку и изражена је спремност институције да сертификовани тренери/ке у наставку дају подршку другим, сличним институцијама:

  1. Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ

 

  1. Агенција за статистику БиХ
  2. Агенција за државну управу БиХ
  3. Агенција за државну управу РС
  4. Агенција за државну службу ФБиХ
  5. Агенција за развој високог образовања и обезбјеђивање квалитета
  6. Високи судски и тужилачки савјет
  7. Институт за метрологију БиХ
  8. Канцеларија координатора за реформу јавне управе
  9. Канцеларија за европске интеграције, фондове, односе са јавношћу и квалитет према међународном стандарду Средњобосанског кантона

Očekuje se veći broj institucija koje će se u sljedećem periodu odlučiti za implementaciju CAF-a, tako da su CAF eksperti/ce i treneri/ce u BiH spremni.

Обуку је држао Ник Тејс (Nick Thijs), међународни стручњак за ЦАФ, и Тихана Пузић, виша савјетница у ГИЗ Програму јачања јавних институција.