Драган Ћузулан из Уреда координатора за реформу јавне управе у БиХ сматра да без доброг менаџмента нема ефикасне јавне управе те наглашава да се од менаџера и његовог тима очекује да има способности изналажења рјешења, вјештину комуникације, самопоуздање, аналитичке способности, мотивираност за рад у управи.

”Можда  није лако испунити свако од тих компетенција, али морамо то поставити као циљ и методолошки поступак којим се те вриједности и способности фаворизирају у односу на политичке и међустраначке критерије како то најчешће бива у пракси”, казао је новинарима.

По његовом мишљењу, не може се ући уопће у процедуру оптимизације државне службе без квалитетних и јасних анализа које би томе претходиле.

”Ми јесмо под неком врстом притиска да се смањује потрошња јавног сектора у корист реалног сектора како је то нормално у развијеним државама, гђе су издвајања око десет посто из буџета за тзв. државну администрацију”, каже он.

БиХ је по том издвајању у просјеку региона, али је, каже, проблем што БиХ има мали БДП.

”Европске државе себи могу приуштити комотну администрацију, а ми то не можемо и морамо ићи у оптимизацију која као резултат мора имати избор најквалитетнијих службеника”, каже.

Апелирао је да се реформа јавне управе препозна као битан сегмет који је у интересу грађана и економије, а ”није у интересу политике и политичких елита”.

Ћузулан је био један од учесника скупа који је данас у Сарајеву организирао Трансапренцy Интернационал БиХ с намјером да актуелизира капацитираност управних структура у БиХ да ефикасно управљају ресурсима који имају на располагању што се односи на амбијент у којем руководиоци ђелују али и колико они уистину владају основним знањима и вјештинама и персоналним карактеристикама да буду добри менаџери.

Дамир Ахметовић из ТИ истиче да је за менаџерске послове особи потребан афинитет те да је, ако тога нема, обуком тешко постићи резултате.

”Кад за неки посао ангажирате неког ко за то нема минимум претпоставки, обука ће тешко и болно надомјестити тај недостатак или неће успјети у томе. Напримјер, има људи који одлично раде новинарски посао, али кад им понудите да буду шефови редакција они то одбију јер кажу да то није за њих”, казао је. (Извор РТВ Слон/Фена)