Припремни састанаци са представницима институција са државног нивоа, Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко дистрикта БиХ који ће бити укључени у процес израде нове стратегије реформе јавне управе одржани су у ове седмице у Бања Луци и Сарајеву.

Састанци су организовани са  намјером да  се размјене информације о проведеним активностима на припреми  стратешког оквира,  те чланови радних група упознаја са улогама и одговорностим у овом процесу, те  подијеле информације  о начину и динамици рада  која се планира  у  наставку. 

Посебан   дио састанка  је био посвећен   кориштењу алата за одређивање приоритета за развој новог стратешког оквира РЈУ (тзв. СИГМА упитник) који  су развили експерти СИГМА/ОЕЦД и   чија  примјена  би требала  подржати рад чланова радних група у изради новог стратешког оквира.

Драган Ћузулан, координатор за реформу јавне управе у свом уводном обраћању подсјетио је да су владе на четири управна нивоа подржале наставак процеса реформе јавне управе те да је у претходном периоду „израђен и са координаторима усаглашен Оперативни план за припрему Стратешког оквира за реформу јавне управе у БиХ  уз подршку  ОЕЦД/СИГМА у његовом развоју“.

„Оперативни план нуди цјеловит приступ изради нове Стратегије и Акционог плана за реформу јавне управе кроз међувладине радно-консултативне структуре четири управна нивоа које ће развијати, усаглашавати и утврђивати финални приједлог Стратешког оквира РЈУ“, казао је Ћузулан.

Такођер, Ћузулан је додао да је у протеклом периоду Канцеларија координатора одржала неколико састанака са координаторима са нивоа ФБиХ, Брчко дистрикта БиХ и Републике Српске, као и са представницима донаторске заједнице. 

Према његовим ријечима, осигурана је краткорочна, стручно техничку подршку припреми израде Стратешког оквира РЈУ те се тренутно воде активности на обезбјеђењу обухватније подршке цијелом процесу до његовог окончања, кроз сарадњу са Амбасадом Велике Британије у БиХ , ГИЗ СПИ  и другим донаторима који буду  заинтересовани да подрже овај процес.