Реформа јавне управе истакнута је као једна од кључних области у Реформској агенди коју су прихватиле власти у Босни и Херцеговини, укључујући и федералну Владу, пише Вечерњи лист БиХ.

У Реформској агенди истиче се како ће кандидати за запошљавање у државној служби бити оцјењивани на основи претходно одређених критерија квалифицираности и резултата тестова компетентности. Због ове, али и других преузетих обвеза на реформи јавне управе, Влада ФБиХ припремила је нову уредбу о пословима основне дјелатности из надлежности тијела државне службе које обављају државни службеници, увјетима за вршење тих послова и остваривању одређених права из радног односа. Овом уредбом одређују се компетенције за радна мјеста особа које нису државни службеници и државних службеника, које ће представљати основу за израду тестова компетентности, а темељем којих ће се бирати кандидати за запошљавање у државној служби.

Уредбом се, такођер, уводи анализа радних мјеста и унапређује аналитичка процјена радних мјеста, што је, пак, основа за увођење ревидираног сустава плаћа, заснованог на утврђивању вриједности појединачног радног мјеста. Компетенције су појам на којем се заснива модерно управљање људским потенцијалима. Ријеч је о томе да је за свако радно мјесто потребно дефинирати она знања, вјештине, способности, особне карактеристике и вриједности који су потребни за успјешно и учинковито обављање посла. Потребно је развити и методе за препознавање компетенција код појединих кандидата како би за свако радно мјесто одабрали кандидата који највише одговара “компетенцијском профилу” радног мјеста.

– Анализа радних мјеста представља процес прикупљања информација о пословима који се обављају у оквиру конкретног радног мјеста. Сврха анализе радних мјеста је омогућити руководитељима појединачних организацијских цјелина, на темељу прецизних података о томе које послове конкретан извршитељ обавља, направити нове, односно допунити или измијенити постојеће описе радних мјеста, објашњавају из Владе Федерације БиХ.Увођењем праксе анализе радних мјеста тијела државне службе ФБиХ добит ће прилику на суставан начин елиминирати проблем раскорака између онога што пише у опису радног мјеста и онога што извршитељ стварно ради. Добра пракса у анализи радних мјеста препоручује да се проведе опсежна анализа приликом сваке озбиљније реорганизације тијела државне службе, иако је процес могуће иницирати и на основи потреба појединих организацијских јединица, односно у свим случајевима гдје се опис радног мјеста појави као проблем.

Унапређење постојећег сустава вредновања радних мјеста важно је како би се осигурало да се сваком радном мјесту да одговарајућа вриједност на основи ступња сложености послова и укупне одговорности радног мјеста, по којем се одређују назив радног мјеста и плаћа. На тај начин осигурава се примјена правила “иста плаћа за исти посао”, које представља основу за нови праведнији сустав плаћа запослених. (Извор: Вечерњи лист)