БАНЈАЛУКА, БЕОГРАД – Процедуре које претходе издавању грађевинске дозволе и даље су компликоване, те временски и финансијски захтјевне, а увођење електронског система за издавање тих дозвола представља могућност да се овај поступак знатно унаприједи.То је у Београду, на регионалној конференцији "Грађевинске дозволе за конкурентнији регион", оцијенила Сребренка Голић, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС.

"Србија је већ у поодмаклој фази када је у питању издавање електронске грађевинске дозволе и задовољство ми је што су и нас укључили у овај процес. Значи, РС и ФБиХ су укључене у реформу која се тиче издавања грађевинских дозвола у електронском облику", навела је Голићева.

Она је нагласила да ће издавање електронских грађевинских дозвола подразумијевати ажурну имовинско-правну документацију.

"Други услов је да мора бити ажурна спроведбена односно просторно-планска документација у дигиталној форми", навела је Голићева.Она је додала да жели да се иде у овај процес да би, како је нагласила, грађани РС могли на једном мјесту поднијети захтјев и након неколико дана добити грађевинску дозволу.

У излагању на панелу "Реформа прописа у области грађевинарства" она је нагласила да је у РС реформа прописа грађевинарства завршена у мају 2013. године, када је ступио на снагу нови Закон о уређењу простора и грађењу.

Голићева је навела да су законом, дјелимично усаглашеним са четири директиве ЕУ, рокови за издавање локацијских услова и грађевинских дозвола скраћени на 15 дана, поступак поједностављен, смањени трошкови и накнаде, те уређена легализација бесправно изграђених објеката.

Драгутин Шкребић, предсједник Уније удружења послодаваца РС, казао је да и он сматра да помака већ има, односно да је Влада РС доста урадила из области добијања грађевинских сагласности. Он поздравља настојања да се уведе електронски систем за издавање грађевинских дозвола.

"Сваки напредак је добродошао, а сигурно је то позитиван помак. Иначе, мислим да више ником није проблем, ко има уредну документацију, да у кратком времену добије грађевинске сагласности", каже Шкребић.

Социјалним категоријама легализација без накнаде

Сребренка Голић, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС, поручила је социјалним категоријама у РС да ће легализација објеката за њих поново бити без накнаде и да ће наћи начин како да то буде остварено. Голићева каже да је постигнут одређен начелни договор да се на једнообразан начин у комплетном региону ријеши то питање и да свако у законе укључи одређене специфичности својих простора.

Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе РС, каже да им није познато да се ради на увођењу овог електронског система. Он истиче да је проблем документација која се прикупља прије добијања грађевинских дозвола, с обзиром на то да је, како наводи, појединим грађевинцима односно инвеститорима потребно и по шест мјесеци да прикупе документе.

"Неопходно је да све институције које учествују у том процесу имају бољу сарадњу када је у питању издавање те документације", каже Благојевић.

Када је ријеч о ФБиХ, према ријечима Јосипа Мартића, федералног министра просторног уређења, процес издавања грађевинских дозвола просјечно траје око 300 дана и то, како је рекао, није добро.

"Сигурно је да нема инвестиција, ни страних ни домаћих, у ФБиХ без убрзања процеса издавања грађевинских дозвола, јер нико не може чекати 300 дана или више", рекао је Мартић у паузи конференције у Београду.

Отварању конференције присуствовали су и Младен Цицовић, шеф Представништва РС у Србији, те Лазар Миркић, амбасадор БиХ у Србији.Отварајући конференцију, Зорана Михајловић, министар грађевинарства Србије, изјавила је да регион може бити конкурентнији само ако земље региона раде заједно на томе да створе амбијент достојан инвестиција. (Извор: Независне новине/Срна)