Прва регионална конференција о Партнерству за отворену власт одржана је 10. и 11. септембра 2015. године у Тирани у организацији Института за демократију и посредовање  из Албаније и партнерских организација из Босне и Херцеговине, Црне Горе, Косова, Македоније и Србије.

Циљ конференције био је међусобно информисање и размјена искустава о добрим праксама отвореног управљања државом, као и иницирање нових реформи које ће допринијети већој транспарентности и побољшању услуга институција власти у односу на грађане. Провођење таквих реформи у свим државама региона допринијело би снажнијем економском расту, смањило би сиромаштво и корупцију, те вратило повјерење грађана и јавности у рад институција власти.

Првог дана конференције, уз низ сесија, одржана је панел дискусија о отвореним подацима на којој су учесници представили креативне и иновативне начине за кориштење отворених података, као и изазове са којима се суочавају јавне институције у процесу отварања јавних података.  

Један од говорника на панелу био је Андреw Стотт, проминентни свјетски стручњак у области транспарентности, који је у својој богатој каријери обављао функцију замјеника повјереника за информације Велике Британије, био један од оснивача портала дата.гов.ук, а тренутно је члан Одбора за информације јавног сектора гдје савјетује Владу Велике Британије за питања која се тичу транспарентности и отворених података. Он је говорио о томе на који начин се идеја отворених података развила у Великој Британији, који су били главни покретачи у том процесу, а шта главна постигнућа и ефекти.

Другог дана конференције презентирани су резултати Истраживања о отворености буџетских процеса у Хрватској, Босни и Херцеговини, Македонији и Албанији.  Резултате за Босну и Херцеговину презентирала је Фондација ЦПИ која је и проводила истраживање овог глобалног рангирања за међународну организацију Интернатионал Будгет Партнерсхип. У односу на претходно истраживање објављено 2013., отвореност буџетског процеса на државном нивоу забиљежила је пад са 50 на 43 поена. Тиме је Босна и Херцеговина остала у групи земаља чији буџетски процес је ограничено отворен према грађанима, и нешто је нижи од глобалног просјека. У исту скупину, од 41 до 60 индексних поена, спадају све земље региона осим Словеније (61), Камерун (44), Пакистан (43), Афганистан (42), али и неке земље ћланице ЕУ попут Мађарске (47), Словачке (57) и Шпаније (58).

Кроз дискусију која је услиједила са представницима власти установљено је да се отвореност буџетских процеса може врло брзо и ефикасно унаприједити уз примјену добрих пракси других земаља и уз бољу сурадњу институција власти и цивилног друштва. Само отвореност буџетског процеса и јасно и разумљиво извјештавање о прикупљању и потрошњи јавног новца може осигурати укључење активних грађана у буџетске процесе и повећање повјерења јавности према органима власти.Конференцији су, поред представника Министарства вањских послова БиХ, Министарства правде БиХ и Министарства финансија и трезора БиХ, присуствовали и представници Уреда координатора за реформу јавне управе.

Партнерство за отворену власт (ОГП) је добровољна међународна иницијатива која промовише мултилатералну сарадњу, подржава и помаже развој отворености, транспарентности и одговорности управе кроз чврсте обавезе државних институција у промоцији транспарентности, борбе против корупције и активног укључивања и оснаживања учешћа грађана и цивилног сектора у побољшању јавних услуга које држава пружа грађанима. Једна од темељних одредница ове иницијативе је и укључивање свих сегмената друштва у креирање јавних политика и у јавне послове прије свега коришћењем нових технологија, али и на друге, класичне, начине.

Босна и Херцеговина се у септембру 2014. године придружила групи од 65 држава чланица ОГП-а.