Агенција за равноправност сполова БиХ уз подршку Комисије за остваривање равноправности сполова ПС Парламентарне скупштине и Мисије ОСЦЕ у БиХ, организовала је данас конференцију „Људска сигурност кроз призму родне равноправности“ у Парламентарној скупштини БиХ.

Конференција је одржана у оквиру седмице равноправности сполова, која се већ традиционално обиљежава сваке године у БиХ, током које се сагледавају резултати и проблеми у јачању улоге жене и спречавање свих облика дискриминације засноване на сполу.Циљ конференције био је указати на концепт људске сигурности, који почива на чињеници да сигурност не значи само заштиту државе или институције већ и индвидуа или група од страха, пријетњи и насиља, те других облика угрожавања сигурности са којима се свакодневно суочавају.

Један од уводничара конференције, амбасадор Шведске у БиХ Фредрик Сцхиллер упозорио је на физичко и сексуално насиље над женама те додао да 27 дјевојчица у свакој минути буде присиљено на прерану удају.

Према његовим ријечима, жене су још увијек мање плаћене у односу на мушкарце, а на глобалном нову свега 22 посто жена је у законодавној власти, односно у парламентима.  „Само кроз активно учешће жена у законодавној и извршној власти можемо да промијенимо наше планове“, рекао је амбасадор и додао да га „радује чињеница што је бх. буџет родно одговоран, а и дио је акционог плана“.

Самра Филиповић-Хаџиабдић, директорица Агенције истакла је су циљеви  за унапрјеђење сигурности грађана и грађанки – постављени кроз призму равноправности сполова – потпуно компатибилни и уклапају се у друге стратегије и акционе планове за постизање веће равноправности сполова у БиХ, а прије свега у приоритетне области Гендер акционог  плана, као што су: превенција и борба против насиља над женама и у породици, политичка партиципација и доношење одлука, те економско оснаживање жена као предуслов за унапријеђење свих других облика сигурности жена.

На конференцији су, између осталих, говорили: Дамир Љубић, министар за људска права и избјеглице БиХ, Мауреен Цормацк, амбасадорица САД-а у БиХ, Мирсад Исаковић, предсједавајући Комисије за остваривање равноправности полова Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ те Алеxандер Цхуплyгин, виши представник шефа Мисије ОСЦЕ-а у БиХ.