Регионална школа за јавну управу (РеСПА) покренула је регионалну компаративну студију о теми "Методологије за израду стратегије реформе јавне управе у западном Балкану", поводом које се данас и сутра у Сарајеву одржава други састанак мреже Реформе јавне управе (ПАР).

Први дан догађаја посвећен је наведеној студији, уз презентације националних модела, дискусији о томе како најбоље искористити резултате истраживања, те начину на који РеСПА може допринијети побољшању методологије и садржају стратегије реформе јавне управе на западном Балкану, преноси Агенција Фена.

Основни циљ је да се ускладе процеси рада реформе јавне управе, те, како је координаторица за реформу јавне управе у БиХ Семиха Боровац казала, да се направи методологија којом ће стратегија гарантирати реализацију и примјену коју пружа јавна служба према грађанима да би направили бржи и бољи пут према ЕУ.

– Потребна је добра стратегија да добро руководимо јавном управом јер од тога нам зависи и економска стабилност земље, а и у кризним ситуацијама јавна управа може управљати одређеним процесима- навела је Боровац у изјави за медије.

Бивша потпредсједница Владе Црне Горе за европске интеграције проф.др. Гордана Ђуровић сматра да је јако важно питање како припремити стратегију реформе државне управе и како је провести, те „што можемо једни од других научити и који су нам кључни изазови“.

Ђуровић сматра да ће заједнички изазов бити закључци и препоруке како даље кроз 2015. с овом темом.

Директор РеСПА-е Суад Мусић је казао да студија анализира како су земље регије, укључујући Хрватску и Косово, приступиле изради стратегија, које су грешке направљене, а које се могу избјећи, а генерални закључак јест да су све земље недовољно показале или дале пажње мјерењу напретка у проведби реформе, индикатори успјеха, праћења и проведбе.

– БиХ је препозната као примјер добре праксе када је у питању окупљање донатора око подршке реформе јавне управе у БиХ, модел који је врло могуће реализирати и у другим земљама, јер та донаторска координација осигурава усмјеравања активности ка заједнички договореним циљевима – нагласио је Мусић.

Додао је да је реформа јавне управе стални процес. Ријеч је о осавремењавању јавне управе за које постоје рокови и циљеви који требају бити реализирани, али да развој друштва, свјетска збивања, финансијска криза, глобализација, информатизација, дигитализација, све су то фактори који узрокују да се стално јавна управа прилагођава тим друштвеним процесима да би успјешно одговорила на оно што се поставља.

Након што се препознао значај добре квалитете пружања услуга и доношења одлука, као темељца јаког система јавне управе (ПА), РеСПА је покренула регионалну компаративну студију "Методологије за израду Стратегије реформе јавне управе на западном Балкану" у јулу 2014. године.

Тема другог дана најављеног дводневног догађаја ће бити национални и регионални акциони планови – у свјетлу СЕЕ 2020 стратегије, те питању како постићи синергију у цијелој регији.

Коначно, студија нуди препоруке, специфичне за поједине земље чланице, које имају за циљ унапређење постојећих пракси у земљама западног Балкана, који ће побољшати квалитету свакодневног живота својих грађана, и боље их припремити за интеграцију у ЕУ, према којој сви теже.

Прилог са Другог састанка мреже можете погледати у Дневнику Фаце ТВ-а (од 17.24 минуте).