Представници ОЕЦД/СИГМА-е у четвртак су у просторијама Делегације Европске уније у БиХ представили принципе јавне управе, који су недавно промовисани у Бриселу.  

Догађај је уприличен за представнике институција укључених у процес реформе јавне управе у БиХ, првенствено министарстава и имплементационе структуре дефинисане Заједничком платформом о принципима и начину имплементације проведбе реформе, укључујући координаторе за реформу јавне управе у БиХ, представнике Канцеларије координатора за реформу јавне управе те чланове надзорних тимова који су партнери Уреда у овом процесу.

Мелвин Асин, шеф Кооперација Делегација ЕУ у Сарајеву говорио је о значају реформе јавне управе у процесу проширења, потврђеном кроз нову Стратегију проширења ЕУ за земље Западног Балкана и Турску, а Карен Хилл, шефица програма ОЕЦД/СИГМА о циљевима и фокусу принципа јавне управе.

Хилова је нагласила да су принципи јавне управе, документ који су израдиле Европска комисија и СИГМА/ОЦДЕ заједнички за БиХ и шест земаља: Србију, Македонију, Албанију, Косово, Црну Гору и Турску. Према њеним ријечима принципи ће бити темељ на основу којег ће се оцјењивати напредак земаља кандидата ка ЕУ у области јавне управе, али и алат за унапријеђење и модернизацију јавних управа ових земаља. Иако принципи нису обавезујући, они су креирани као смјернице ка доброј управи и испуњавању захтјева ЕУ интеграција.  

Кеит Касеметс, виши савјетник за политике ОЕЦД/СИГМА нагласио је да се принципи односе се на: стратешки оквир реформе јавне управе, израду и координацију политика, државну службу и управљање људским потенцијалима, одговорност, пружање услуга и финансијско управљање у јавном сектору. Ови принципи обухватају и 19 кључних захтјева из којих призилази укупно 48 принципа.  

Мартин Криевенс, виши савјетник за политике и координатор за БиХ ОЕЦД/СИГМАе је нагласио да ће већ почетком сљедеће године почети оцјењивање постигнућа у реформи на основу индикатора који ће бити развијени у ове сврхе, кроз еx пост евалуацију коју ће проводити СИГМА. Он је нагласио да се од БиХ очекује да, на основу упитника које ОЦДЕ/СИГМА израђује, достави тражене податке који ће бити кориштени за оцјењивање напретка у проведби реформе. Као главне партнере у овом процесу гдин. Криевинс истакао је Уред координатора, координаторе за РЈУ и чланове имплементационе структуре.

Семиха Боровац, државна координаторица за реформу јавне управе поздравила је прихватање ових принципа јавне управе и казала да Уред очекује СИГМА-ину подршку кроз анализе досадашње проведбе циљева реформе јавне управе кроз Ревидирани акциони план 1 Стратегије реформе јавне управе.  

Из ОЦДЕ/СИГМА су најавили да ће коначни резултати мониторинга реформе бити у мају достављени Европској комисији и биће једна од кључних основа за припрему Извјештаја о напретку БиХ.

Овом догађају су, између осталих, присуствовале координаторице за реформу јавне управе из Републике Српске и Федерације БиХ, Стојанка Ћулибрк и Мирсада Јахић.

Реформа јавне управе дефинисана је као један од три стуба успјеха на путу ка чланству у ЕУ поред владавине права и економског управљања, што је чини једним од кључних услова за чланство у Европској Унији за период 2014.-2016- године.

Документ Принципи јавне управе на локалном језику мозете преузети овдје, а на енглеском овдје, или на wеб страници ОЕЦД/СИГМА.