У Босни и Херцеговини је данас први пут обиљежен међународни Дан женског подузетништва (Wоmеn's Еntrepreneurship Day-WED) са слоганом "Дан инспирације за будуће подузетнице" Асоцијација пословних жена "ОНЕ" из БиХ тим поводом су у Сарајеву организовале конференцију на којој је учешће узело неколико десетака жена из цијеле БиХ и изнијело своје иницијативе за јачање положаја жене у друштву, економији, политици и другим сегментима.

Говорећи о женском подузетништву, Аида Зубчевић, предсједница Асоцијације ОНЕ, истакла је да још нитко није направио базу колико то подузетница има у БиХ, али гледано према њиховом искуству и онима које њима долазе по савјет, тај број је у порасту.

"Наша стратегија је да радимо промоцију жена које су већ успјешне, те да помогнемо женама како да се одлуче да покрену пословање", казала је између осталог Зубчевић.

Као гост конференције и панелиста о теми „Стварање нетwорка међу женама“ говорила је и државна координаторица за реформу јавне управе Семиха Боровац која је подузетницама изнијела информације о промјени у пословном окружењу кроз реформу јавне управе, те нагласила да су кроз реформу јавне управе створени увјети за укључивање шире јавности у процес доношења закона.

"Мени је циљ да подузетнице буду правилно информиране о свим тим дешавањима како би и оне могле изнијети своја размишљања и шта их очекује у будућности за олакшано пословање. Заиста би било добро да се укључите у јавне расправе које се организирају у оквиру доношења сваког закона. На тај начин можете знатно утјецати на одређена рјешења. Такођер имате могућност учешћа на јавним расправама код усвајања буџета, посебно на локалном нивоу, па тражите да се тачно види колико се издваја за подршку женском подузетништву. Ја колико видим и нека се нико не љути, више новца се усмјерава невладиним организацијама, него подузетницима – поручила је Боровац.

Боровца је такођер казала како је је свјесна бројних застоја с којима се наша земља и њени грађани суочавају

"Али упркос томе, примјетни су помаци у реформским процесима. Навест ћу примјер пројекта који се бави гиљотином прописа, па се сада предузеће може регистровати за три до пет дана, по знатно мањим цијенама. Рецимо, у Републици Српској оснивачки улог је једна конвертибилна марка, док је у федерацији БиХ још увијек 2.000 КМ – рекла је Боровац.

На конференцији су учествовале и бројне друге жене које су покренуле и баве се приватним бизнисом, које су подијелиле своја искуства и проблеме с којима се суочавају, а након конференције ће бити сачињени закључци те приједлози за рјешавање проблема.