Семиха Боровац, координаторица за реформу јавне управе у БиХ, др. Бригитте Хеуел-Ролф, регионална директорица ГИЗ-а за Западни Балкан и Реинхард Лüке, руководилац Програма јачања јавних институција (ГИЗ) потписали су данас у Сарајеву Споразум о имплементацији друге фазе Програма, чији је циљ  да  институције, кориснице програма, све више испуњавају мјере Стратегије реформе јавне управе у БиХ.  

канцеларија координатора за РЈУ у овом процесу има двојаку улогу: партнер је ГИЗ-у у проведби Споразума те један од корисника Програма са још осам институција, чији су представници такођер данас потписали меморандуме о разумијевању.

"Програм јачања јавних институција је конкретан допринос у процесу проведбе реформе јавне управе јер има за циљ да корисници постигну стандарде Стратегије РЈУ који се односе на јачање организационих и људских капацитета и модернизације рада како би ове институције што ефикасније и учинковитије на транспарентан начин извршавале своје обавезе према корисницима и оствариле сарадњу са одговарајућим институцијама на нивоу ентитета и Дистрикта Брчко. Ово је и директан допринос јачању одговорности ових државних институција у реализацији њихових надлежности, а што је од изнимне важности у процесу придруживања БиХ са Европском унијом. Споразум и Програм подржало је Вијеће министара БиХ и задужило Уред да осигура досљедну проведбу циљева Стратегије реформе јавне управе те циљева и активности које су поставиле одабране институције на јачању капацитета“, изјавила је координаторица Боровац.

Програм је активан кроз три поља дјеловања с циљем побољшања услова за проведбу реформе јавне управе, унапређење размјене искустава и заједничког учења кроз међуинституционалне радне групе. Програм се у свом раду фокусира на сљедеће тематске области: комуникације и управљање знањем, управљање људским ресурсима, јавне набавке и електронска управа те управљање квалитетом.

Координаторица Боровац истакла је да управљање цјеловитим квалитетом представља модеран приступ праћењу и унапређењу успјешности организација те се да увођењем праксе управљања квалитетом у јавној управи испуњава једна од мјера Ревидираног акционог плана 1 у складу са принципима Стратегије реформе јавне управе.

Осврнувши се на прву фазу Програма коју је оцијенила успјешном, Боровац је нагласила да је Канцеларија „унапређивала капацитете у сегментима стратешког планирања, развоја љуских ресурса, управљања финансијама Фонда за реформу јавне управе, мониторинга и евалуације те комуникација“. Подсјетила је да  је ГИЗ подржао имплементацију пројекта „Онлине информацијски систем за прикупљање, обраду и управљање подацима мониторинга и евалуације реформе јавне управе у БиХ”, а што директно доприноси побољшању система за прикупљање података за потребе мониторинга и евалуације РАП1.

"Програм јачања јавних институција, који по налогу њемачке владе проводи ГИЗ у сарадњи са Уредом и другим јавним институцијама у БиХ, из њемачке је перспективе од великог значаја за даљи социо-економски развој земље као и за успјешан процес приближавања БиХ Европској унији тиме што програм пружа важне доприносе повећању капацитета јавне управе“, изјавила је др. Бригитте Хеуел-Ролф, регионална директорица ГИЗ-а за Западни Балкан.  Додала је да се из тог разлога Влада СР Њемачке већ у владиним преговорима из 2012. године изјаснила да ће у другој фази и то до краја 2016. године подржавати програм са 3 милион еура.  „Укупна досадашња финансијска подршка кроз овај програм тако износи 8,7 милиона еура а даља подршка је могућа“, казала је др. Хеуел-Ролф.

"Драго ми је да је наш њемачки партнер препознао значај Централне банке БиХ за реформске процесе, те јако цијенимо што ГИЗ остаје посвећен пружању подршке Централној банци. Подсјетићу да добра пракса централног банкарства није битна само за функционисање Централне банке, већ и за добро функционисање економије у цјелини. Стога је важно наставити радити на увођењу ЕУ стандарда  специфичних за централно банкарство.  Сигуран сам да ће користи имати и Босна и Херцеговина  и њени грађани. Јака и стабилна централна банка доприноси и бољој припремљености земље за европске обавезе и правила“, нагласио је гувернер Централне банке Босне и Херцеговине др. Кемал Козарић.

Поред Канцеларије координатора за РЈУ, кориснице програма су: Агенција за државну службу Босне и Херцеговине, Дирекција за европске интеграције, Агенција за јавне набавке Босне и Херцеговине, Централна банка Босне и Херцеговине, Агенција за статистику Босне и Херцеговине, Уред за разматрање жалби, Агенција за предшколско, основно и средње образовање Босне и Херцеговине, Агенција за развој високог образовања и осигурање квалитета.

Дио прилога објављеног у Дневнику ФТВ-а можете погледати овдје.