Када год је Канцеларија координатора за реформу јавне управе (ПАРЦО) сарађивала са ГИЗ-ом, можемо се похвалити да смо увијек постизали добре резултате, сви послови су се завршавали са значајним успјехом. Очекујем и да ће наша сарадња на реализацији увођења процеса управљања квалитетом получити одличне резултате, рекла је координаторица Канцеларије Семиха Боровац током данашњег састанка организованог поводом посјете директорице ГИЗ-а за Медитеран, Европу и Централну Азију Марије Шефер (Мариа Сцхäфер).

Циљ састанка била је презентација активности у оквиру увођења управљања квалитетом у институције јавне управе, а у оквиру иницијативе коју је Канцеларија покренула, а ГИЗ кроз свој Програм јачања јавних институција (Стренгхтенинг Публиц Институтионс – СПИ) подржао.

Том приликом гђа. Шефер је рекла да је заинтересована да сазна шта је досад урађено на увођењу процеса управљања квалитетом, те шта се ради на пољу реформе јавне управе у БиХ.

– Драго ми је што сам данас овдје. Стекла сам јасан увид у рад институција БиХ и била сам веома заинтересована да разговарам са партнерима ГИЗ-а како бисмо размотрили све аспекте подршке јачања јавне администрације – рекла је Шефер.

Гђа. Боровац је рекла како Канцеларија, у сарадњи са  Програмом  јачања јавних институција, ради на развоју методологије и стратешког приступа за одрживо управљање квалитетом у јавној управи, што је и обавеза која произилази из Ревидираног Акционог Плана 1 (РАП1) у области управљања људским потенцијалима.

– Израђен је нацрт Мапе пута за увођење управљања квалитетом у јавну управу у БиХ, који је представљен надзорном тиму за област управљања људским потенцијалима и који је начелно дао своју подршку ПАРЦО-у за ову иницијативу. Документ је развијен уз техничку подршку Европског институте за јавну управу (ЕИПА). За саму имплементацију Мапе пута и провођење пилот пројекта током 2015. и 2016. од великог значаја је учешће партнерских институтција, а поготово Агенције за државну службу БиХ  и Института за стандардизацију БиХ (БАС) у области управљања квалитетом у Програму јачања јавих институција. Резултат који буде постигнут бит ће проширен и на друге институције управе – рекла је Боровац.

Састанку су присуствовали и регионана директорица ГИЗ-а за Западни Балкан др. Бригита Хојел – Ролс (Бригитте Хеуел Ролф), СПИ програм менаџер Рајнхард Луке (Реинхард Лüке), СПИ стручни савјетник Тихана Пузић, директор Агенције за државну службу БиХ Невен Акшамија, шеф ИТ одјела у АДС-у Кемал Бајрамовић, директор БАС-а Александар Цинцар, шеф Оперативне јединице у ПАРЦО-у Александар Каришик и стручни савјетник за реформ јавне управе Дејан Буха.