Транспаренцy Интернатионал Босне и Херцеговине и Центар за истраживачко новинарство представили су данас у Сарајеву пројекат "Мониторинг реформе јавне управе" чији је циљ повећање транспарентности реформе јавне управе у БиХ.

Аутори пројекта наглашавају да је реформа јавне управе основни предуслов за прикључење Европској унији и за повећање ефикасности и учиновитости државних, ентитетских и институција Брчко Дистрикта. Реформа је вођена под оквиром Стратегије реформе јавне управе и укључује активности које би требале унаприједити стратешко планирање, јавне финансије, управљање људским ресурсима, административне системе, комуникацију и е-владу.

– Знамо сви да процес реформе јавне управе траје већ неких десет година, међутим, када је ријеч о резултатима још сматрамо да они нису задовољавајући, да је потребно уложити пуно труда да би грађани БиХ имали онакву управу какву очекују, независну, неполитизириану- изјавио је извршни директор Транспаренцy Интернатионала БиХ Срђан Благовчанин.

Благовчанин је нагласио да је истраживање показало да је највећи проблем у процесу одсуство политичке воље за реформу јавне управе.

Извршна директорица Центра за истраживачко новинарство Лејла Бичакчић изјавила је да политичари морају бити свјесни да су њих изабрали грађани, те да је циљ пројекта да се путем низа истраживачких прича побољша комуникација с јавношћу и на тај начин допринесе демократском дијалогу  грађана и институција у БиХ.

Реформе су до сада текле веома споро, а резултати су врло ограничени, показало је истраживање.  

– Реформа јавне управе је један дуг и захтјеван процес. Ми смо се опредијелили да прихватимо еуропске стандарде и принципе да би бх. административни простор могао  кореспондирати с административним простором еуропских земаља. Реформа јавне управе траје од 2006. године. Резултати које смо постигли су на пола пута, јер кроз овај процес учествују четири нивоа власти – изјавила је државна координаторица за реформу јавне управе Семиха Боровац.  

– Влада Краљевине Шведске наставља подржавати процес реформе јавне управе, али очекујемо конкретније резултате. Циљ је стварање предувјета за транспарентнију, ефикаснију и учинковитију јавну управу у БиХ и да буде у служби свих грађана – казао је амбасадор Шведске Фредрик Сцхиллер.  

Управљање људским ресурсима у јавној управи, управљање јавним финансијама и транспарентност, одговорност и интегритет јавне управе су проблематике на које ће се фокусирати Транспаренцy Интернатионал БиХ и Центар за истраживачко новинарств.