Електронски регистар административних поступака-дозвола који се налази на интернет страници Министарства вањске трговине и економских односа БиХ презентиран је данас у овом министарству у Сарајеву.

Како је истакнуо помоћник министра у Сектору за вањскотрговинску политику и страна улагања Драгиша Мекић, овај регистар се веже за унапређење пословног окружења, нарочито у области вањске трговине – увозника и извозника.

Партнер на овом пројекту била је Међународна финансијска корпорација (ИФЦ), чланица групације Свјетске банке, а финансијску помоћ пружила је Шведска развојна агенција (Сида).

Помоћник министра Мекић је навео да су на регистру приказане све неопходне процедуре да би се добиле одређене врсте дозвола, одобрења или других докумената који су везани за вањскотрговински промет робе која се налази на одређеним контролним листама или која по свом карактеру захтијева одређену врсту одобрења.

Ово је регистар који се објављује у Министарству вањске трговине и економских односа БиХ, на нивоу БиХ, а паралелно с тим постоје већ успостављени регистри у владама РС-а и Федерације БиХ. Осим ентитета, то су већ урадили и неки кантони и опћине, тако да у будућности фирме које се баве вањскотрговинским прометом могу на једноставан начин путем интернета видјети које документе требају предати.

Мекић истиче да је у будућности циљ да што више партнера – привредне коморе, удружења привредника или послодаваца – могу преузети ове линкове да би олакшали својим члановима пословање.

"Али, не мислим само да овај регистар служи само да би компаније видјеле ко и како предаје документацију, него у будућности да дају и одређене коментаре да би у неким случајевима смањили непотребне административне поступке и олакшали процедуре. У неким стварима смо то већ урадили, а у процедури су неки закони који ће значајно смањити административне поступке", рекао је Мекић.

Регионална менаџерица ИФЦ-а за област побољшања пословног окружења у Европи и централној Азији Лиса Каестнер је нагласила  да је логично да путем поједностављења процедура и веће транспарентности долази до раста локалног приватног сектора, али се повећава и атрактивност за стране инвестоторе.

"Колико сам упућена, Министарство је до сада већ подузело значајне кораке на поједностављењу процедуре, које по нашим процјенама значе уштеду за бх. фирме од око четири милиона КМ годишње. Овај регистар ће додатно допринијети повећању транспарентности",  казала је Каестнер.

Директор Сиде Пелле Перссон је нагласио да је генерални циљ ове организације да помогне БиХ у процесу приступања Европској унији.

У посљедње вријеме је у том процесу било одређених "тешкоћа", али Перссон очекује да ће власти и политичке странке подузети потребне кораке у том правцу.

"Важан елемент у приближавању ЕУ је развој функционалне тржишне економије и у том контексту овај пројект је дио активности не само на повећању броја радних мјеста него и на повећању инвестиција, извоза и директних страних улагања", рекао је.