Klix.ba: Парламентарна скупштина БиХ је измијенила Закон о слободи приступа информацијама, па ће од сада његово спровођење контролисати Управни инспекторат Министарства правде БиХ. Инспектори су дужни у року од осам дана провјерити сваку пријаву грађана о непоштовању закона.

Иако су и до сада поступали по сличним пријавама, инспектори нису могли никога казнити, нити покренути прекршајни поступак. Сада имају надлежност да на лицу мјеста напишу казну до 1.000 КМ за одговорно лице или институцију која није одговорила на захтјев у року од 15 дана. Ако случај дође до суда, казна може бити и до 15.000 КМ.

Главни управни инспектор Емир Мехмедовић каже да ће, уз остале обавезе, четверо инспектора тешко стићи одговорити на све пријаве: "Нама треба макар још двоје људи да би ми то могли све урадити." 

Управни инспекторат ће провјеравати само пријаве које се односе на шутњу администрације, односно ситуацију када институција не одговара на захтјев и када пробија рок за његово слање.

Инспекторат нема надлежност да улази у садржај одговора. Према новим измјенама, то ће радити "другостепена институција", што значи да ће у већини случајева грађани своје тужбе на одговоре слати трочланом Жалбеном вијећу при Вијећу министара БиХ. Предсједавајући Хамдо Тињак каже да се овим неће ништа битно измијенити у њиховом раду, нити ће се повећати обим посла, јер је Вијеће и до сада одлучивало о истим питањима. 

Измјене Закона о слободи приступа информацијама БиХ су написали представници невладиног сектора, а предложили посланици Азра Хаџиахметовић, Нермина Заимовић-Узуновић и Лазар Продановић. Средином прошле године пропао је први покушај промјене закона који је покренула Агенција за заштиту личних података БиХ. Након бурне реакције јавности која је сматрала да би предложене измјене омогућиле сакривање важних јавних информација, Агенција се повукла, а процес измјена закона је био обустављен.