Данас је у Сарајеву свечано обиљежен завршетак прве фазе Програма јачања јавних институција у БиХ који у име Владе СР Њемачке у БиХ проводи њемачки ГИЗ у сарадњи са Уредом координатора за реформу јавне управе у БиХ.

Програм јачања јавних институција за циљ има да одабране јавне институције у БиХ пружају боље услуге грађанима и пословном сектору, а што је у складу са Стратегијом реформе јавне управе и њеним Ревидираним акционим планом 1.

У Програм су поред Уреда координатора за реформу јавне управе укључене сљедеће институције на нивоу БиХ: Агенција за статистику, Агенција за јавне набавке, Централна банка, Агенција за предшколско, основно и средње образовање, Агенција за државну службу, Дирекција за европске интеграције, Уред за разматрање жалби и Агенција за развој високог образовања и осигурање квалитете.

Обраћујући се присутнима др. Бригитте Хеуел-Ролф, регионална директорица ГИЗ-а за Западни Балкан, истакнула је важност програма за њемачку развојну сарадњу, наглашавајући:

„Њемачка је увијек била веома предана развоју БиХ као просперитетног друштва са јаким и ефикасним институцијама које служе друштвеној заједници. Такве институције не само да су битне за економски, политички и друштвени развој земље већ су и кључне за успјешан процес приступања ЕУ.“

Координаторица за реформу јавне управе у БиХ Семиха Боровац изјавила је да је овај програм заснован на концепту сарадње и синергије између јавних институција те да је као такав у потпуности у складу са циљевима реформе јавне управе.

„Јачање капацитета корисничких институција у даљој имплементацији ће бити значајна подршка модернизацији рада, а што је од изнимне важности  у процесу придруживања наше земље Европској унији. Кроз овај програм Уред координатора за реформу јавне управе успио је да унаприједи властите капацитете у сегментима стратешког планирања, управљања финансијама Фонда за реформу јавне управе, мониторинга и евалуације те комуникација“, изјавила је Боровац и додала да ће се у сљедећој фази програма наставити рад на овим али и другим областима развоја, попут управљања квалитетом у јавној управи.

Руководилац програма Реинхард Лüке овом је приликом говорио о високом нивоу остварене сарадње међу укљученим институцијама и о самом току проведбе програма током протекле три и по године. Лüке је истакнуо неке од досад остварених резултата програма, између осталог, развој модула за електронско учење у Дирекцији за европске интеграције и успостава онлине регистра понуђача и уговорних органа у Агенцији за јавне набавке.

Овом догађају су присуствовале представнице и представници свих девет укључених институција, представници Амбасаде СР Њемачке у БиХ, Шведске развојне агенције Сида те других организација.

За више информација о Програму јачања јавних институција у БиХ посјетите:www.спи.ба.