Директор Пореске управе Републике Српске Зора Видовић и директор Агенције за информатичко друштво Српске Срђан Рајчевић потписали су  уговор о обављању услуга сертификације, чиме је уведен електронски потпис у пословање ове управе.

Овом приликом Видовићевој је додијељен и квалификовани дигитални сертификат.

Видовићева је рекла новинарима да је увођење е-потписа важан догађај за Управу, која комуницира са 1,7 милиона пореских обвезника, нагласивши да ће то довести до уштеде материјалних трошкова од најмање 20 одсто, уз велику уштеду времена.

Она је навела да ће Пореска управа инсистирати да сертификација пореских обвезника крене што раније, појаснивши да ће прави ефекат бити постигнут тек њиховом сертификацијом.

"Наша садашња комуникација са обвезницима је папиролошка и скупа. Потписивање данашњег уговора Пореска управа почиње да ради електронске документе и то је једносмјеран вид комуникације према пореским обвезницима", рекла је Видовићева.

Рајчевић је навео да је потписивање овог уговора обављено у оквиру пројекта којег Агенција за информатичко друштво реализују унутар јавне управе Српске и који представља креирање система електронске управе.

Према његовим ријечима, употреба е-потписа ће у одређеној мјери довести до елиминације папирне форме у пословању, а што значи да ће папирни документи који су у оптицају имати свој пандан у електронској форми.

Рајчевић је нагласио да се тиме унутар Пореске управе повећава брзина рада, ефективност и транспарентност.Он је додао да би, према плану реформе у регистрацији привредних друштава, наредне године требало да се почне уводити е-потпис у пословање привредних субјеката.

Пореска управа је трећа институција у Српској која уводи електронски потпис, а прије ње то су учинили Министарство науке и технологије и Министарство просвјете и културе Српске.