У опатијском хотелу Амбасадор од 13. до 16. марта одржана је 11. ПРО.ПР конференције у организацији Априори комуникација на којој је петнаест предавача из девет земаља под мотом „Повезивање у покрету“ размијенило своја многобројна искуства и знања.

Првог дана разговарало се о потреби за односима с јавношћу, управљању угледом у локалним управама Велике Британије, изазовима и искуствима дигитализације у Бугарској те повјерења као геслу 21.стољећа.

Другог дана било је ријечи о брендирању државе, друштвеним медијима, изазовима 21. стољећа и новим прехрамбеним технологијама, ПР ратовима комерцијалних телевизија на Балкану, националним ПР кампањама у Русији. Комуницирање јавне управе била је панел дискусија којом се покушавају приближити изазови с којима се суочавају дјелатници јавне управе у свакодневном обављању посла.

Трећег дана предавања су била посвећена отвореном менаџменту и отвореном друштву те односима с јавношћу као професији. Панел дискусија се бавила новим трендовима у комуницирању и изазовима који се намећу развојем нових технологија.

У склопу конференције додијељена су посебна признања појединцима и организацијама који су својом визијом и мисијом допринијели развоју струке односа с јавношћу на подручју Југоисточне Европе. Овогодишњи добитници ПРО.ПР Аwардса из Босне и Херцеговине су Уна Бејтовић и Јеленка Воћкић Авдагић са Факултета политичких наука Сарајево. Међу 15 награђених налази се и Алеx Аикен, извршни директор комуникација Владе Велике Британије.

”Ова награда утемељена је да се не забораве појединци који свакодневно у сјени различитих пројеката, догађаја, твртки или институција практично управљају комуникацијама, а с друге стране несебично на свој начин доприносе развоју струке односа с јавношћу”, изјавио је предсједник Организацијског одбора ПРО.ПР конференције Данијел Колетић, уједно и утемељитељ овог међународног признања.

Предавачи на 11. ПРО.ПР били су: Војко Оберснел (Град Ријека), Оливера Међугорац (Нестле Адриатиц), Јулијана Микулић Јурковић (Дневни лист), проф.др. Галин Бородинов (ПР Поинт), Митја Благајац (СПЕМ),  Andrey Barranikov (СПН Огилвy), Павел Булоwски (Социал Бакерс), Станислав Наумов (АКОС) те проф.др. Trevor Morris (Универзитет у Wестминстеру), Charles Skinner (Репутатион Манагемент Адвисер анд Траинер), Роберт Чобан (Цолор Пресс Гроуп), Мелиса Тоља (Априори Цоммуницатионс).

Око 180 ПР стручњака и представника медија присуствовало је конференцији у Опатији, а међу њима, захваљујући Њемачком друштву за међународну сарадњу (ГИЗ), представници неколико државних институција и то:  директор Агенције за државну службу БиХ Невен Акшамија, шеф групе за послове обуке и анализе Агенције за јавне набавке БиХ Мирсад Сирбубало, Јесенка Хаџајлија, шефица Одсјека за промоцију и Марина Каваз Сиручић, гласноговорница Дирекције за европске интеграције, виша службеница за односе с јавношћу у Централној банци БиХ Данијела Голијанин, стручни савјетник за нормативно-правне послове и људске ресурсе у Агенцији за предшколско, односно и средње образовање БиХ, стручна савјетница за односе с јавношћу Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ Славица Шкоро, виша стручна сарадница за односе с јавношћу у Уреду координатора за реформу јавне управе у БиХ те Елвис Мујановић, савјетник у ГИЗ-у.