ФЕНА: Државна координаторица за реформу јавне управе Семиха Боровац задовољна је оним што се урадило у овој години. Задовољна сам постигнутим, казала је Боровац, јер су пројекти из Фонда за реформу јавне управе били усмјерени на изградњу капацитета државних службеника, али и на побољшању пословног амбијента у БиХ те бенефита за грађане.

 

На новогодишњој прес-конференцији Семиха Боровац је истакла да је у овој години окончано пет пројеката реформе јавне управе. 

 

"То су транспоновање ЕУ законодавства у правни систем БиХ, унапређење правила и процедура за израду закона, других прописа и општих аката у БиХ,обука државних службеника за примјену информационих технологија и рад на рачунарима,скица развоја централних органа влада. Пети је израда и успостављање оквира интероперабилности за е-Управу" појаснила је Боровац.

 

Додала је да ће шести пројект Информациони систем управљања буџетом (БМИС) званично бити окончан у јануару 2013. године. Његова је сврха унаприједити систем управљања буџетом и увести нови информациони систем за припрему буџета на сва четири нивоа, који је компатибилан с постојећим системом трезора.

 

Увођење БМИС система био је и један од услова Европске комисије за добијање кредита од 100 милиона еура. Министарства финансија на свим нивоима у БиХ већ су тестирали нови информациони систем и позитивно га оцијенили.

 

"Већину пројеката финансирамо из Фонда за реформу јавне управе захваљујући нашим донаторима. У 2012. осигурали смо нових шест милиона еура, које ће у идуће три године уложити Министарство вањских послова Норвешке и шведска СИДА. Упорно настављамо с привлачењем страних донатора и у току су разговори са Краљевином Данском" истакнула је координаторица јавне управе БиХ.

 

Циљ реформе јавне управе у Босни и Херцеговини је стварање ефикасније и транспарентније управе, која би грађанима и пословној заједници пружала квалитетније услуге. Реформирана управа један је од захтјева за приступање БиХ Европској унији. Реформа јавне управе која се проводи од 2006. године оријентирана је на јачање капацитета, повећање стручности и квалитета рада државних службеника, а управо то грађани очекују од јавне управе.