Уред координатора за реформу јавне управе у БиХ, у сарадњи са Њемачким друштвом за међународну сарадњу (ГИЗ), а у оквиру „Програма јачања јавних институција у БиХ“ данас је у Сарајеву организирао иницијалну радионицу за развој пројекта „Јавно-приватно партнерство“.

Пројекат је инициран у области Јавне финансије и заснован је на реализацији циљева Ревидираног Акционог плана 1 Стратегије реформе јавне управе у БиХ, а како би се успоставио функционалан систем јавно-приватног парнерства у БиХ и како би био усклађен са европским законодавством и најбољим европским праксама.

„Сврха пројекта јесте успостава законодавства у области јавно-приватног партнерства, те хармонизација већ постојећег које се односи на ову област. Брчко дистрикт БиХ и Република Српска већ имају законе о јавно-приватном партнерству. У Федерацији БиХ нацр оваквог закона још увијек је у фази дораде, док на нивоу БиХ нема законског оквира“, казала је Азра Бранковић, стручна савјетница за област Јавних финансија у Уреду координатора за реформу јавне управе у БиХ и нагласила да је добри закони преуслов за ефикасно јавно-приватно партнерство.  Према њеним ријечима развој јавно-приватног партнерства један од могућих финансијских инструмената који би могао поспијешити или растеретити јавну потрошњу и ојачати инвестиције.

 „Потребна су огромна средства за неопходне инвестиције у БиХ у области енергетике, инфраструктуре, воде, социјалних установа, школа, болница, али у буџетима за то нема новца.  БиХ није у стању да одвоји огромна средства да би урадила све неопходне инвестиционе пројекте&qуот;, истакла је Бранковићева.

Према њеним ријечима, потребно је едуковати, како институције, тако и пословну заједницу, те промовисати овај вид улагања, тако да и пословна заједница и институције буду свјесни да је то веома позитиван и неопходан систем инвестирања.

Коментаришући дијелове нацрта Закона о ЈПП, којег федерална Влада још није усвојила, Изет Мехинагић из Федералног министарства промета и комуникација изјавио је да је нацрт базиран на начелима: дугорочности, заштите јавног интереса, тржишног натјецања, ефикасности, транспарентности, уговарања, враћања изграђених објеката јавном партнеру, осигурању поврата капитала, остваривању добити и расподјели ризика те заштити околине.

Радмила Михић, помоћница министра финансија РС истакла је важност јавно-приватног парнерства због побољшања јавних услуга грађанима али и чињеница да се све већи захтјеви постављају пред јавни сектор те да у буџетима недостају средства за финансирање растућих јавних потреба. Стога, казала је, владе трагају за алтернативним финансијским изворима.

За разлику од федералног нацрта закона, Закон о ЈПП у Републици Српској не познаје могућност самоиницијативне понуде јер се жели нагласити да је јавни сектор тај који ће установити своје потребе.   

Мато Лучић, директор Дирекције за финансије Брчко дистрикта БиХ рекао је да у Брчком већ проведе закон који третира ову област те навео неколико позитивних искустава. Тренутно у Брчком воде се преговори са њемачком фирмом о пројекту пречишћавања отпадних вода.

Радионица је организирана за чланове Надзорног тима за област Јавне финансије, те представнике: Министарства финансија и трезора БиХ, Министарства финансија РСа, Федералног министарство финансија, Дирекције за финансије БД, Министарства вањске трговине, ДЕИ, Комисије за концесије БиХ, ФБиХ, РСа, Комисије за ЈПП БД, Агенције за јавне набавке, Вањскотрговинске комора БиХ и пословне заједнице.

Управни одбор Фонда за реформу јавне управе овај пројекат је означио приоритетним за финансирање из средстава Фонда за реформу јавне управе.