У организацији Канцеларије координатора за реформу јавне управе у БиХ, ОЕЦД/СИГМА-е у Сарајеву је данас одржана међународна конференција „Развој политика и инструмената управљања људским потенцијалима у структурама државне службе/управе у БиХ“.

На радионици је промовисан СИГМА-ин извјештај о евалуацији управљања људским ресурсима у државној служби, а који је резултат рада фокус група за практичаре у области УЉП-а (Управљање лјудским потенцијалима) одржаних у Сарајеву, Бања Луци и Брчком у јуну 2012.године, као и на основу међународног искуства у овој области.  

Франциско Цордона, виши савјетник ОЦДЕ/СИГМА-е и један од уводничара конференције изјавио је да су главне препреке професионализацији државне службе раздвајање политике од државне службе.

„Ово је итекако неопходно за развој модерне јавне управе. Такођер, препреке представљају и политизација запошљавања у државну службу, недеостак мотивације државних службеника, недостатак могућности за професионално усавршавање државних службеника и каријерни развој у јавној управи, али и ниске плате у државној служби”, казао је Цордона.

Према његовим ријечима, државни службеници са сва четири управна нивоа (БиХ, РС, ФБиХ и Брчко дистрикт БиХ) који су учествовали у фокус групама изаразили су жељу за овом врстом реформе.

„Државни службеници су фрустрирани чињеницом да њихови приједлози или иницијативе, а која су аргументиране и добро осмишљење, не подржавају политичари у БиХ. Начин да се превазићу те фрустрације јесу да се успостави политичка и професионална одговорност”, додао је.

Александар Каришик, шеф Оперативне јединице у Канцеларији  координатора за реформу јавне управе у БиХ оцијенио је веома важним одржавање радионице с аспекта проведбе Стратегије реформе јавне управе али и са аспекта будућих налаза Европске комисије која годишње анализира напредак у овој области.

 „Разговарали смо о томе како ће се у будућности државна служба развијати. Потребно је направити документ о политици развоја управљања људским потенцијалима у државној служби и преложити владама да овај, усаглашени, документ и усвоје”, изјавио је Каришик.

Усвајање овог документа активност је из реформске области УЛЈП, зацртана Ревидираним акционом планом 1 Стратегије реформе јавне управе.  

Неке од тема радионице биле су, између осталог, и развој опција политика и практичних алата за јачање интегритета државне службе/управе у БиХ; консолидирање система вриједности/заслуга при запошљавању и развоју каријере државних  службеника у БиХ; побољшање централних управљачких и координацоних капацитета  у  структурама државне службе/ у БиХ.  

Неки од уводничара конференције били су: Аири Алакиви, виши савјетник ОЕЦД/СИГМА, Ханс-Ацхим Ролл, бивши директор Уреда савезног канцелара из Њемачке, Едмонд Милетић, бивши државни секретар Министарства за управу Републике Хрватске, проф. Јацек Цзапутоwицз, директор Државне школе за јавну управу Пољске и бивиши замјеник руководиоца Агенције за државну управу Пољске, Блерта Селеница, руководитељица Одјела за јавну управу Министарства унутарњих послова Албаније те Светлана Вуковић, роководитељка Управе за кадрове у Црној Гори.