Независне новине: – Нермин Никшић, премијер Федерације БиХ, рекао је да у БиХ има пуно државних службеника и дјелатника у јавним предузећима који јако добро живе од принадлежности које добијају из буџета или тих предузећа, уз врло мало одговорности и потпуног одсуства заинтересованости за посао који обављају.

 

"Данас имате ситуацију да државни службеник уради пет рјешења и сва буду поништена, или да не уради нити једно рјешење, а нема никакве разлике на плату. И у јавним предузећима је исто тако. У овој земљи коначно људи треба да почну одговарати за оно што не ураде, односно треба да постоји одговорност за све, за јавно изговорену ријеч, за све што радите или не радите", рекао је Никшић.

 

Када је у питању реформа јавне управе, Никшић каже да је она нужна, али да је тренутно ситуација таква да је веома тешко промијенити Закон о државним службеницима, међу којима има 30 одсто људи који када не би дошли на посао не би се примијетило да нису ту.

 

„Чак мислим да би посао много боље ишао јер не би сметали кафом или причом онима који раде. Ово није утемељено на било каквој анализи, али цијеним да је то тако. Зато је реформа јавне управе нужна и потребна, међутим то је процес који ће трајати. Имамо Закон о државним службеницима који је јако тешко промијенити, а имамо ситуацију да државни службеници имају врло лагодну позицију, загарантовану плату. Имате и оне који врло свјесно и одговорно извршавају своје послове и који су због тога презатрпани. Нажалост, због законских рјешења онаквих каква су – на то можете утицати само годишњим оцјенама, али док неко добије двије негативне оцјене, то је већ двије и по или три године и у томе већ прође мандат. Иако тачне податке немамо, али објективно убијеђен сам да постоји 30 одсто људи који када не би дошли на посао нико не би ни примијетио да нису ту, рекао је Никшић".