Дневни лист – Пословање босанскохерцеговачких компанија није усклађено с правилима и процедурама Еуропске уније (ЕУ), закључено је јучер у Вањскотрговинској комори БиХ (ВТКБиХ), гдје је представљено извјешће о резултатима процјене усуглашености наших компанија са законодавством и стандардима ЕУ-а, односно ацqуис аудитма проведеним у оквиру ПАЦЕ пројекта. Овај пројект, како је подсјетио Дуљко Хасић, аналитичар у ВТК БиХ, урађен је у кооперацији и уз финанцијску потпору Еурокоморе те је фокусиран на процјену разине усуглашености законодавне регулативе пословних субјеката БиХ са законским прописима ЕУ-а и преузимање стандарда ЕУ-а, и то првенствено у областима попут заштите околиша, здравља и сигурности на раду, сигурности хране, кемикалија и ЦЕ означавања.  

 

"Дошли смо до закључка да БиХ још у потпуности није спремна због застоја у структурним реформама и економским промјенама које су потребне за наше обвезе према потписаном Споразуму о стабилизацији ипридруживању", објаснио је Хасић. Такођер, позвао је власти да омогуће бх. тврткама да могу добивати одговарајуће дозволе за пласман својих производа, јер ћемо од српња сљедеће године имати ЕУ границу на граници БиХ. Према ријечима једног од аудитора Срећка Стојаковића, из Подручне господарске коморе у Добоју, у нашој земљи постоји државно министарство које је надлежно за послове усклађивања бх. с прописима ЕУ-а.

 

"Ти послови су започели 2004., али је процедурама пословања ЕУ-а прилагођено само неколико закона и правилника у БиХ. Највећи дио еуропских директива и препорука, на основи којих би наше твртке требале радити, не само да нису уграђене у наше законе, него нису ни преведене", сматра Стојаковић који додаје да код нас представља проблем што господарственици нису припремљени примати знања из ЕУ-а и нису упознати да постоје такве директиве и препоруке за пословање. Тијеком аудита у само четири од 15 твртки уочена је усклађеност с прописима ЕУ-а.