Ослобођење: Тужиоци у Босни и Херцеговини имају виталну улогу у борби против корупције, а у БиХ не смије опстати култура некажњавања за корупцију, поручио је амерички амбасадор у БиХ Патрик Мун јуче на затварању дводневне обуке тужилаца под називом Процесуирање случајева корупције, коју је спонзорисало америчко министарство правде.

 

Моон је похвалио досадашњи рад тужилаца, понудивши им снажну америчку подршку у настојањима да искоријене корупцију у БиХ.

 

"Корумпирани званичници морају бити агресивно процесуирани, а њихова незаконита зарада мора бити одузета и заплијењена. Разумијем да се суочавате са великим изазовима у борби са корупцијом и да то укључује политичке притиске, као и то да грађани нису спремни да пријаве корупцију и свједоче у таквим случајевима. Но, не смијете попустити пред фрустрацијом и одустати од борбе против корупције. БиХ није једина земља која има проблема са корупцијом. Све земље се суочавају са тим проблемом, а ни САД нису изузетак", казао је Мун.

 

Он је рекао да су САД у протеклим годинама осудиле стотине изабраних званичника који су злоупотребљавали свој положај у приватне сврхе као и грађана који су незаконито плаћали мито јавним званичницима. Позвао је Савјет министара БиХ да обезбиједи новац за несметан рад Агенције за борбу против корупције, истакавши да та борба захтијева снажну антикорупциону агенцију, имплементацију закона и правосудне институције уз обавезну политичку вољу.