Државна координаторица за реформу јавне управе у БиХ Семиха Боровац била је гост у емисији "Еуроимпулс" која се емитује на БХТ1. Повод разговора био је завршетак имплементације пројекта "Транспоновање ЕУ законодавства у правни систем БиХ". Том приликом, Боровац је казала да је пројект "Транспоновање ЕУ законодавства у правни систем БиХ" један од најзначајнијих и реализован је у сарадњи са Дирекцијом за европске интеграције.

 

"Потписивањем Споразума о стабилизацији и придруживању, БиХ је у обавези да хармонизује своје законе са европским. Сви закони који су донесени од 2008. године морају проћи усклађеност са ЕУ законодавством. То је један од најтежих и најодговорнијих послова који је пред нашом земљом. За такав посао траже се обучени државни службеници са знањима и вјештинама како би што квалитетније хармонизовали прописе наше земље са европским. Овај пројекат је управо требао створити те претпоставке односно омогућити и олакшати лакшу хармонизацију прописа државним службеницима у том процесу. Зато је око 400 државних службеника са сва четири нивоа власти прошло обуке о транспоновању ЕУ законодавства у наш правни систем", рекла је Боровац.

 

Циљ пројекта "Транспоновање ЕУ законодавства у правни систем БиХ" био је изналажење заједничког начина методологије израде и приступа транспоновања ЕУ законодавства у правни систем наше земље. "

 

 "Једино тако не би било случајева да поједини нивои власти на различите начине различитим методама прихватају транспоновање ЕУ законодавства. Ми смо сложена држава и морамо поштовати надлежности које имају сви нивои власти. Зато је добро што се искристализовао став да у основи поштујемо наше законодавство, уз примјену метода које су добра пракса европских земаља", истакла је координаторица Боровац.

 

Она се такође осврнула на досадашњи ток реформе јавне управе у БиХ, те казала како је до сада испуњено око 50 посто мјера из Стратегије реформе јавне управе и Акционог плана 1, као јединствених докумената за сва четири управна нивоа.

 

"У овом процесу је веома битно да се реформа спроводи на основу једног документа и истовремено на сва четири нивоа власти. Институције су те које су одговорне за спровођење реформе, а координација и подупирање проведбе су задаћа Канцеларије. У томе нам свакако помажу координатори у ентитетима и координатор Брчко дистрикта", казала је Боровац.

 

Поменути прилог можете погледати овдје.