Удружење грађана "Зашто не", у сарадњи са ЦРТА-ом из Србије и Фондацијом Metamorphosis из Македоније, од 16. до 18. фебруара у Сарајеву су организовали ПОИНТ конференцију о новим технологијама, политичкој одговорности, те кориштењу ИKТ-а у раду јавних институција и организација цивилног друштва.

 

Како је наведено на конференцији, Open Government Data , или проактивно објављивање јавних информација у машински читљивом формату, је нова парадигма у свијету јавних и јавно доступних информација. Широм свијета се појављују Open Government Data иницијативе и владини пројекти проактивног објављивања информација. Од објављивања информација о раду институција, преко информација о јавној потрошњи, набавкама, па све до објаве географских, инфраструктурних или метеоролошких података, Open Government Data постаје стандард транспарентности власти, као и обавезан захтјев све већег дијела јавности.

 

У оквиру тога, организована је панел дискусијиа на теми "Open Government Data – помоћ или пријетња властима?" на којој је учествовао и представник Канцеларије координатора за реформу јавне управе Дејан Буха, стручни савјетник за реформу јавне управе. Он је, између осталог истакао да је  принцип "open data" један од очекиваних резултата реформе јавне управе.

 

 "У Босни и Херцеговини је у току процес реформе јавне управе. Управо са тог аспекта, принцип "open government data" није активност нити инцијатива, него је један од резултата односно оутпута реформе. Ипак, да би се дошло до таквог резултата и пуног смисла принципа отворености података, морамо у оквиру државне службе изградити систем који ће подржавати такве принципе. У том смислу, оно на чему тренутно радимо је изградња и јачање капацитета институција управе, док се мора инсистирати и на промоцији начина и слободе приступа информацијама", рекао је Буха.

 

 У дискусији су учествовали и Ермин Затега, истраживачки репортер за "Journalism Development Group" у Центру за истраживачко новинарство у Сарајеву, затим Јасминка Џумхур, омбудсман за људска права у БиХ, Срђан Благовчанин, извршни директор Transparency International-а, Марко Ракар, директор консултантске компаније “МРАК услуге” из Хрватске, Хелен Дарбшајер из организације Access Info, те Мартин Киген из "Open Knowledge Foundation" из Велике Британије.

 

Више о самој конференцији, програму и обрађиваним темама можете сазнати овдје .