Е-капија: У оквиру босанскохерцеговачке и њемачке развојнополитичке сарадње је Савјет министара дало своју сагласност на потписивање Споразума о имплеменацији за Програм јачања јавних институција. Канцеларија координатора за реформу јавне управе је главни партнер при спровођењу планираних активности овог Програма, а по налогу Савезног министарства за сарадњу и економски развој је Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) задужена за имплементацију Програма.

 

Програм ће се у почетку, поред Канцеларије координатора за реформу јавне управе, концентрисати на четири државне институције: Централна банка БиХ, Агенција за статистику БиХ, Агенција за јавне набавке БиХ и Агенција за предшколско, основно и средње образовање БиХ. Током имплементације програма планирана је евалуација додатних релевантних институција ради њиховог уврштавања у програм.

 

Подршка у склопу програма ће укључивати савјетовање од стране међународних и домаћих стручњака о унапређењу процеса унутар институције, обуку кроз рад, развој и примјену информатичких рјешења, увођење метода управљања квалитетом и, у мањој мјери, набавку потребне опреме. Додатно ће бити пружени и савјети о стратешком управљању и надзору над реформним мјерама. Све програмске активности имају за циљ унапређење ефективности, ефикасности, транспарентности и оријентације ка клијенту у укљученим институцијама.

 

Семиха Боровац, координаторица за реформу јавне управе је навела да ће проведбом Програма јачања јавних институција бити ће ојачани капацитети како Канцеларије за реформу јавне управе, тако и остале четири до сада одабране државне институције, кориснице Програма.

 

"Имплементација потписаног Споразума помоћи ће проведби реформе јавне управе јер само реформисана управа постаје прави сервис грађана и осигурава ефикасно обављање друштвених послова и задовољење битних, свакодневних потреба грађана у складу са јавним интересом и општим добром", додаје Боровац. Канцеларија координатора, између осталог, ће бити ојачана у својим способностима за координацију, надгледање и управљање управним реформама.

 

Регионална директорица ГиЦ-а, Јута Зинел овај је програм издвојила као посебан због, како наводи, изузетне прилике кориштења ефеката синергије између институција, на шта ће програмске активности такођер бити усмјерене. "ГИЦ се нада да ћемо путем овог програма постићи не само јачање појединачних институција, него и побољшање сарадње како међу институцијама на државном нивоу, тако и сарадњу државних и ентитетских институција, укључујући и Брчко дистрит. На овај начин се у коначници јачају институције на свим нивоима власти", истакла је она.