БЕОГРАД, 6. ОКТОБРА (СРНА) – БиХ је на пола пута у реформи јавне управе и предстоји јој тежи дио, а државни службеници који не испуне европске стандарде неће моћи више да обављају тај посао и правиће се селекција, рекла је Срни координатор за реформу јавне управе у БиХ Семиха Боровац.

Боровац, која у Београду учествује на регионалном скупу о јавној управи, рекла је да је БиХ сада у фази обуке државних службеника и припреме државних служби за електронски приступ у обављању одређених функција, како би се грађанима брже пружиле услуге. Према њеним ријечима, ако се државни службеници, након што заврше потребну обуку, не буду понашали у складу са европским стандардима, онда органи власти с пуним правом могу да таквима ускрате звање државног службеника.

"Ко то не буде знао и не успије у томе, наравно да неће себе моћи да види у државној служби. Правиће се селекција. Али, прије тога се морају примијенити европски стандарди, па онда ко не испуни услове, да правимо селекцију", рекла је Боровац.

Она је навела да БиХ у просјеку заостаје за неким земљама у региону, али да има све законске услове и стратешки план за развој реформе јавне управе и на путу је реализације тог плана, али да треба показати више конкретних резултата него до сада.

Што се тиче критика на велики број службеника, она је навела да у БиХ још не постоји приступ пријему службеника, односно да се политика остави по страни, а службеници бирају или унапређују по квалитету.

"И даље је велики утицај политике у БиХ, што није само карактеристика за БиХ, него и за неке земље које су прошле транзицију. Али, што више примјењујемо европске страндарде, доћи ћемо и до смањења броја државних службеника. Морамо да мијењамо свијест о томе да се у државну службу долази због заслуга, а не квалитета и професионализма", додала је она.

Семиха Боровац није могла да изнесе процјену колико ће све то да кошта и колики је оптималан број службеника потребан БиХ, наводећи да је то још процес и да сваки ниво власти има надлежност у јавној управи.

У оквиру овог скупа предвиђено је да земље учеснице Србија, Црна Гора, Хрватска, БиХ, Словенија, Македонија и Албанија потпишу заједничку декларацију у којој се наводи да ће подржавати реформе у јавној управи, сарађивати о свим питањима реформе јавне управе и размјењивати искуства.