БЕОГРАД, 6. ОКТОБРА (СРНА) – Реформа јавне управе и њена модернизација су кључни за приступање земаља региона у ЕУ и то је тежак, али остварив процес – изјавио је министар за државну управу и локалну самоуправу Србије Милан Марковић, отварајући у Београду дводневни регионални скуп о јавној управи.

Марковић је рекао да је јавна управа у земљама региона на истом нивоу и да ће земље региона морати да убрзају напоре с циљем приступања ЕУ, а то је значајна прилика и да се унаприједи квалитет живота грађана.

"Треба да учимо једни од других на примерима и успеха, али и неуспешних решења. Морамо поново пронаћи и изградити међусобно поверење и пријатељства и то је најважнији изазов", нагласио је Марковић.

Он је напоменуо да се јавна управа мора модернизовати да би била испуњена очекивања грађана и привредника, те да је добра јавна управа важан елемент за квалитет живота грађана, као и за конкурентност привреде.

Амбасадор Шведске у Београду Кристер Асп рекао је да је реформа јавне управе од кључног значаја за чланство у ЕУ и да Србији треба помоћи на путу ка Унији и омогућити њеној, али и владама земаља у региону, да пруже квалитетније и боље услуге грађанима, што важи и за све земље региона.

Шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер оцијенио је да је битна реформа јавне управе да би били проведени сви закони потребни на путу ка ЕУ, те да је битан снажан законски оквир, деполитизација јавне управе и њена професионализација, као и јасна правила игре. Он је рекао да земље региона имају често добра законска рјешења, али ријетко добру имплементацију, те додао да су потребни и добро обучени службеници и транспарентно окружење ради привлачења инвеститора.

Дводневна регионална конференција о јавној управи почела је у Београду гдје ће представници ресорних министарстава држава региона, међу којима и БиХ, потписати декларацију о регионалној сарадњи у процесу модернизације јавне администрације. На конференцији "Услуге, вјештине и капацитети – кључни изазови у изградњи модерне јавне управе у Европи" учествују представници државног врха Србије и држава региона, док ће се другог дана учесницима обратити предсједник Србије Борис Тадић.

Скуп је окупио око 200 учесника, међу којима су званичници надлежни за државну управу из Црне Горе, Хрватске, БиХ, Словеније, Македоније, Албаније и Србије, високи представници институција ЕУ, представници државне управе, цивилног сектора и стручна јавност.

БиХ на скупу представља државни координатор за реформу јавне управе у БиХ Семиха Боровац. Организатор скупа је Министарство за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу Србије.

Другог другог дана конференције, послије потписивања министарске декларације у 15.00 часова, предвиђено је обраћање потписника медијима, заједно са потпредсједником Владе Србије Божидаром Ђелићем. Конференција је организована уз подршку Шведске агенције за међународну развојну сарадњу и Шведског института за јавну управу.