Испред Дома Оружаних снага БиХ у оквиру "Отворених дана сигурности" одржана је презентација гашења пожара, као и показна вјежба са полицијским псом тренираним за проналазак наркотичких средстава.

Припадници Професионалне ватрогасне бригаде Сарајево демонстрирали су гашење пожара са ватрогасним апаратима, док су се из Граничне полиције БиХ похвалили вјештинама лабрадора Мрког, који је демонстрирао проналазак дроге скривене у једном од паркираних возила.

У Дому су били пунктови на којима су присутни могли видјети оружје војних и полицијских снага у БиХ, разну софистицирану опрему и роботе, те добити савјете о заштити од минско-експлозивних средстава и пружања прве помоћи. Полицајци МУП-а РС показали су возило опремљено лаптопом, федерални полицајци показали су ендоскопски уређај с којим могу завирити у сумњиве пакете и у најудаљеније ћошкове возила, изложен је софистицирани робот…

Посебно одушевљена приказаним била су дјеца из основних школа, којој су након демонстрација гашења ватрогасци показали ватрогасну опрему, на полицијским пунктовима могли су разговарати са полицајцима и полицајкама. Највише их је одушевио пас Мрки с којим су се могли дружити након што је успјешно обавио задатак.

"Отворене дане сигурности" организирају штаб НАТО-а у Сарајеву, ЕУФОР, Министарство одбране БиХ, Министарство сигурности БиХ, ОСБиХ, СИПА, Гранична полиција БиХ, ФМУП, МУПРС-а, Ватрогасна бригада КС-а те Хитна помоћ Сарајево. Манифестација траје до 9. децембра, преноси портал sarajevo-x.com