Руководство и упосленици Канцеларије координатора за реформу јавне управе, те ентитетски координатори за реформу јавне управе у БиХ у склопу студијског путовања које је организовао  Тим техничке помоћи (EUPAR) у периоду од 8. – 13. новембра ове године боравили су у Загребу и Љубљани гдје су посјетили државна министарства за управу те друге институције.

Државни секретар Министарства управе Републике Хрватске Едмонд Милетић заједно за сарадницима упознао нас је са радом овог Министарства те организацијом државне управе у Хрватској. Иначе, Министарство управе основано је прошле године с циљем јачања државне управе. Марко Ковачић, директор Завода за јавну управу Министарства управе говорио је, између осталог, о модернизацији државне управе те модернизацији службеничког законодавства као и о јачању улоге електроничке управе у развоју привреде. Према његовим ријечима готово 90 посто мјера из Стратегије реформе државне управе је већ до сада проведено. Наредне године требала би свјетло дана угледати и нова стратегија и то за период 2012 – 2017 година.

Санда Пипунић, директорица Управе за људске потенцијале презентирала је значајне елементе Закона о државној служби РХ. Она је напоменула да су израда регистра запослених у јавном сектору, измјене закона о државној служби, побољшање поступка оцјењивања, прописивање објективно мјерљивих критерија за оцјењивање само се унеке од активности које предстоје.

Посјетили смо и Центар за стручно оспособљавање и усавршавање службеника који је дјелује у саставу Министарства управе, а формиран је 2004. године. О развоју људских потенцијала кроз трајно стручно оспособљавање и усавршавање службеника говорила је Душка Бошњаковић, начелница Одјела за организационе проведбе програма изобразбе у овом Центру. Поред Министарства управе, боравили смо и у Средишњем државном уреду за развојну стратегију и координацију фондова Еуропске уније. Хрвоје Доленец, државни секретар Уреда упознао нас је Националним стратешким референтним оквиром, документом за програмирање структурних фондова ЕУ и Кохезијског фонда по приступању Републике Хрватске у пуноправно чланство Европске уније али и са координацијом фондова ЕУ отворених Хрватској.

У Љубљани нас је дочекали представници Министарства управе Републике Словеније гдје смо са државном секретарком Тином Тержан и њеним сарадницима разговарали о реформи јавне управе, док нас је госп. Душан Кричеј упознао са е-управом и достигнућима у овој области. Захваљујући овој реформи, Словенци данас предузећа региструју преко портала е-ВЕМ и у врло кратком року. Такођер, бивши министар за управу Словеније Грегор Вирант, као један од домаћина наше посјете, демонстрирао је како у само неколико корака можете продужити возачку дозволу. Гђа. Рената Затлер, говорила нам је о уклањању административних препрека, конкретним резултатима али и уштедама које су овом реформом постигнуте, а гђа. Штефка Кораде – Пург о реформи у области управљања људским потенцијалима.

Посјетили смо и Службу владе за развој и економске послове гдје нас је госп. Андреј Енглеман упознао са припремама програма за интеграцију Хрватске у ЕУ.

Боравили смо и у Управној јединици Ново место. Начелник Јозеф Прескар и његови сарадници говорили су нам о раду ове јединице. Да у Новом месту није само флоскустала „задовољство грађана на првом мјесту”, између осталог, свједоче и истраживања. Једно такво, урађено недавно, открива занимљиво податак: радом Управне јединице Ново место задовољнији су грађани него ли сами упосленици. А како и не би били јер захваљући измјенама Закон о управном поступку, одавно у Новом месту нема гужви на шалтерима нити дугих редова. Органи управе данас су, умјесто грађана, дужни водити бригу о било којој чињеници о којој се води службена забиљешка. Што значи да грађани више чињенице не морају доказивати већ да то за њих ради управа. Информатизација Управне јединице Ново место почела је још 1998. године, а све како би били што ближе грађанима.