Министри, замјеници и руководећи државни службеници из Федерације БиХ који раде у бх. институцијама овог мјесеца примиће веће плате, док ће запосленици с мањим примањима добити мање плате. Разлог за овакав несклад је одлука Министарства финансија и трезора БиХ, која је донесена 29. септембра, а да се о њој није изјашњавао Савјет министара нити је објављена у “Службеним новинама БиХ”.

Фуад Касумовић, замјеник министра и финансија и трезора, сматра да ће Одлука о начину утврђивања основице за обрачун доприноса и пореза за запослене у институцијама БиХ спријечити дискриминацију, а не произвести несклад.

“Није логично да запосленици и функционери из РС имају веће плате од колега из ФБиХ само зато што се порези обрачунавају по мјесту боравишта. Нама су државни ревизори наредили да исправимо ту дискриминацију те да се за исти посао и исту стручну спрему даје иста плата. На крају, то гарантује и Закон о плаћама у институцијама БиХ”, рекао је Касумовић и примијетио да његов колега из РС који је на функцији замјеника министра има 400 КМ већу плату од њега.

Одлука Министарства финансија и трезора БиХ односи се на све бх. институције, па ће плате за октобар запосленима чије је боравиште у ФБиХ имати значајне разлике у односу на претходни мјесец.На основу Закона о порезу на доходак ФБиХ из 2008. године, у члану 49 постоји формула на основу које се обрачунава основица за обрачун доприноса, што се доношењем ове одлуке неће примјењивати.

Како смо сазнали у Министарству финансија ФБиХ, нико од њих није тражио мишљење прије доношења овакве одлуке на државном нивоу, а детаљније образложење нисмо успјели добити због састанка надлежног помоћника министра са представницима ММФ-а.Касумовић тврди да овај проблем постоји годинама, јер је различита пореска политика која је у надлежности ентитета.

“Они су прије двије године требали хармонизирати законодавство и то је у задњи час избјегнуто. Није у реду да за запосленике из РС доприносе плаћа послодавац, односно држава, а запосленима из ФБиХ одбија се од њихових плата. Тачно је да су то ентитетски закони тако регулисали, али имамо и Закон о платама у институцијама БиХ који забрањује овакву дискриминацију”, казао је Касумовић.

Због нове одлуке Министарства финансија и трезора не примјењује се досадашњи обрачун основице, а запосленици из ФБиХ са мањом платом губе право на личне пореске олакшице које ће послодавац задржати за себе.Како смо сазнали, највише ће бити оштећени запосленици са мањим платама, посебно војници, па се претпоставља да ће 3.713 припадника Оружаних снага БиХ овог мјесеца примити мање плате за 80 КМ.

Са друге стране, у Обавјештајно-безбједносној агенцији (ОБА) због новог обрачуна плата мјесечна издвајања ће се повећати за 30.000 КМ, односно 360.000 КМ годишње.Миленко Шего, главни државни ревизор, потврдио је јуче да су упозорили Министарство финансија и трезора БиХ да анализирају начин обрачуна доприноса и пореза.

“То није само случај у Вијећу министара, исти је проблем у свим бх. институцијама, па и у Уреду за ревизију БиХ, те ревизор са истим описом послова из РС прима већу плату од колеге из ФБиХ. Не знам каква је одлука, али смо упозорили на усклађивање са чланом 20 Правилника о начину обрачунавања и уплате доприноса који се примјењује за запосленике из РС, а сада би требало и за запослене из ФБиХ”, каже Шего.

Нико јуче није имао објашњење колико ће ова одлука утицати на буџет и зашто су подзаконски акти, попут одлука и правилника, изнад Закона о порезу на доходак ФБиХ или Закона о доприносима РС.У Синдикату запослених у институцијама БиХ само су “чули гласине да ће некима наредна плата бити мања”, те подсјетили да је нето плата увијек различита, без обзира на исте послове и стручну спрему, јер је урачунат минули рад који је различит код сваког запосленог, преноси цапитал.ба