Европски парламент подржао је данас приједлог укидања виза до краја 2010. године грађанима Босне и Херцеговине и Албаније који путују у земље Европске уније.

Чланови ЕП-а су прихватили иницијативу Европске комисије, која је у мају закључила да су ове двије земље испуниле услове у области сигурности, борбе против илегалне миграције и криминала, објавио је Европски парламент. Визна либерализација омогућит ће грађанима који имају биометријске пасоше да у ЕУ проведу до три мјесеца.

Подсјетимо, 30. новембра 2009. ЕУ је одлучила укинути визе грађанима Србије, Црне Горе и Македоније, а та одлука је ступила на снагу 19. децембра прошле године. У то вријеме БиХ и Албанија још увијек нису биле испуниле потребне услове.

У мају је, пак, закључено да је постигнут велики напредак и Европском парламенту и Вијећу Европе је предложено да подрже овај приједлог прије краја ове године.

Приједлог посланице Тање Фајон прихватило је 538 посланика, 47 их је било против, а 41 уздржаних.Вијеће ЕУ о овоме би требало расправљати у новембру. БиХ сада има коначну подршку Европског парламента и Европске комисије. За укидање виза треба још добити подршку Вијећа, а то је тијело у којем земље чланице изравно заступају своје интересе.

Одлука Европског парламента није обавезујућа, али је неопходна, а велика подршка значи и политички притисак на Вијеће да и та инситутиција ЕУ гласа позитивно. За подршку укидању виза гласало је 538 посланика из свих европских већих и важнијих партија, од демохришћана, социјалиста, либерала, Зелених, до Уједињене љевице.Против су биле мале групације најдеснијих независних, као и десних еуроскептика.

Портпарол за БиХ групације социјалиста и демократа, Емине Бозкуртм, рекла је да је Европски парламент извршио своје обећање и након што се увјерио да су стандарди досегнути, подржао визну либерализацију.

"Треба појачати притисак на бх. вође да европску интеграцију ставе у први план свог дневног реда. Визна либерализација је показала да се лидери у БиХ могу да сложе и ефикасно раде и зато ово треба да служи као примјер за даљње реформе потребне за интеграцију у Европску унију" рекла је холандска социјалистикиња, која говори о БиХ у име своје политичке групације у Европском парламенту.

Одлуку Европског парламента у БиХ први је поздравио предсједавајући Вијећа министара БиХ, Никола Шпирић, истакавши:

"Oдлука Европског парламента представља валоризацију напора власти у БиХ како би сви критеријуми за укидање виза били достигнути. Испуњавајући захтјевне услове из Мапе пута за либерализацију визног режима показали смо да је могуће направити позитивну атмосферу и демонстрирати пуну одговорност за овај процес, чији је успјешан исход од огромног значаја за грађане у Босни и Херцеговини. Стављање БиХ на 'бијели шенген' бит ће прва конкретна корист за грађане БиХ у процесу интеграција у ЕУ и представљаће подстрек европској идеји унутар земље. У супротном, ова идеја у БиХ би слабила, што не било од користи ни Босни и Херцеговини, ни Европској унији", преноси сарајево-x.com