Директива о електричној опреми намијењеној за употребу унутар одређених напонских граница почеће се примјењивати од 29. децембра 2011.

У области техничких прописа припреме за приступање БиХ Европској унији се поступно манифестирају у облику наредби којима се ЕУ законодавство преузима у законодавство БиХ. То је свеобухватан процес, који је започет прије пар година и који ће проузроковати значајне промјене законодавног оквира за низ индустријских грана.

На конференцији "Ново техничко законодавство – револуција за слободну трговину и сигурне производе", која је јучер одржана у Сарајеву, било је говора о помоћи бх. институцијама и привреди у доношењу и примјени техничких прописа ЕУ.

Сигурни производи

Циљ пројекта "Инфраструктура квалитета" је да подржи процес преузимања законодавства и успоставу различитих система, институција и структура које морају постојати прије него што различити прописи ступе на снагу.

Сви технички производи који се производе или увезу у нашу државу, а у коначници се ставе на тржиште, морају бити сигурни&qуот;, казао је помоћник министра вањске трговине и економских односа БиХ Драган Миловић.Према његовим ријечима, бит ће потребно много времена док се сви прописи усагласе и док сви од државне инфраструктуре до грађанства примијене нови приступ и омогуће да бх. производи буду лакше препознати код нас, а и у свијету.

"Цертифицирање производа и стављање ЦЕ ознака само је један од корака у том процесу. Да би се ЦЕ ознака ставила на производ, неопходно је успостављање тијела за оцјењивање усклађености производа за техничким прописима који важе или ће важити у БиХ", истакао је Миловић, а преноси Ослобођење.