Центар за сигурносне студије БиХ организирао је у Сарајеву међународну конференцију "Убрзање еуроатлантских интеграција – кључни предувјет за трајни мир и стабилност на западном Балкану" ради идентификације кључних питања и изазова за БиХ и регион на путу европских и еуроатлантских интеграција.

Учесници скупа били су истакнути домаћи и међународни експерти из области евроатлантских интеграција, регионалне сарадње и сигурносних политика.&qуот;Циљ нам је детектовати узроке који су довели до одређеног застоја комплетног региона на путу према евроатлантским интеграцијама и још једном потврдити опредјељење и посвећеност свих земаља овом процесу, рекао је генерални секретар Центра за сигурносне студије Денис Хаџовић.

Сматра да су узроци застоја процеса ових интеграција у БиХ прије свега политичке природе, те истиче да се мора престати са злоупотребом ових питања у дневнополитичке сврхе.

"То се мора промијенити и све ресурсе у земљи усмјерити ка испуњавању обавеза на путу приближавања евроатлантским интеграцијама", нагласио је Хаџовић.

Директор Центра за међународне односе из Бања Луке Милош Шолаја сагласан је да је данас у ситуацији финансијске и економске кризе и замора проширења нужно све унутрашње снаге у БиХ ангажирати да би се што лашке стигло до зацртаних циљева.Констатирао је да у нашој земљи нема правог и пуног политичког консензуса између политичких елита и становника БиХ о томе којим путем ићи према НАТО-у и ЕУ.

"БиХ се тако показује као несигурна земља, која не стиче кредибилитет код партнера на овом путу", упозорава Шолаја.

Очекује да ће овакве конференције дати допринос прецизнијем дефинирању погледа на будућност интеграционих процеса те стимулирати становнике и политичке елите да брже крену према интеграцијама.

Како је речено, овај скуп представља допринос успостави што квалитетнијих партнерских односа домаћих и међународних институција, а посебна пажње ће бити посвећена и питањима корупције и организираног криминала, који представљају један од највећих сигурносних пријетњи свим земљама у региону.

Конференција је организирана у сарадњи са Студијском групом ПфП Цонсортиум за "Регионалну стабилност у југоисточној Европи", која је основана 1999.  ради анализе развоја постконфликтних држава у овом дијелу Европе, те аустријским министарством одбране и спорта, пише ceppei.ba