Министарство цивилних послова Босне и Херцеговине објавило је јавни конкурс за додјелу преосталих средстава из гранта "Програми за припрему пројеката и потенцијалних кандидата за средства из фонда "EU FP7" за 2010. годину – II дио конкурса.

Преостала средства из гранта за 2010. годину износе 200.000 КМ и налазе се у буџету Министарства цивилних послова. Право на додјелу средстава имају регистриране научноистраживачке организације као што су високошколске установе, институти, центри изузетних вриједности, академије науке и умјетности, и друга правна лица која су укључена у истраживачки рад или ширење и употребу научноистраживачких резултата.У захтјеву се наводе циљеви и намјене за које се траже средства из овог гранта као и образложење у чему се састоји допринос у унапређењу науке и технологије у Босни и Херцеговини.

Субјекти који су подржани у првом дијелу конкурса за додјелу средстава из гранта неће бити поново подржани у овом другом дијелу конкурса. Подсјећамо, први дио конкурса објављен је крајем марта, а износ гранта износио је 500.000 КМ.

Захтјеви за додјели гранта, као и прошли пут, вредноват ће се између осталог према досадашњем раду на пројектима у Оквирним програмима Европске уније за истраживање и технолошки развој, актуалност истраживања, допринос конкурентности производа и технологија.

Седми оквирни програм за истраживање и развој FP7) најважнији је фонд којим се финансирају знанствена истраживања, технолошки развој, организирање сарадње између свеучилишта и индустрије (укључујући мала и средња предузећа) у земљама Европске уније, кандидатима и потенцијалним кандидатима, као и трећим земљама.

Састоји се од четири основна сектора интереса: сурадња, идеје, људи, капацитети те пети посебан програм за нуклеарна истраживања Еуроатом и Заједнички истраживачки центар.

Седми по реду Оквирни програм за истраживање и развој FP7(7th Framework) трајат ће у раздобљу од 2007. до 2013. године. Фонд је `тежак` 50 милијарди ЕУР, преноси портал екапија.ба