Штампано издање Зборника постигнућа под називом “Организације цивилног друштва – Снага грађана Босне и Херцеговине на путу Европских интеграција” представљено је у склопу пројекта Техничка подршка организацијама цивилног друштва (TACSO) БиХ, којег финасира Европска унија.

Своје резултате и достигнућа остварене у посљедњих 18 мјесеци у Зборнику је представило 39 организација и 12 мрежа и инцијатива из цијеле БиХ.

Зборник је резултат заједничког рада TACSO БиХ тима и свих учесника информативног догађаја “Организације цивилног друштва – снага грађана Босне и Херцеговине на путу Европских интеграција” одржаног у априлу 2010. године.

„Циљ издавања оваквог Зборника јесте да организације цивилног друштва које дјелују у БиХ сазнају више једне о другима, што ће им бити велико олакшање код тражења партнера на пројектима. Најважније је нагласити да су оргнизације овдје истакле оно што су својим залагањем успјеле промијенити у локалним заједницама али и шире.“, објаснила је Сњежана Ивандић, члан Савјетодавне групе TACSO пројекта.

Поред тога, Зборник садржи и питања која су представници организација учесница у пројекту упутили доносиоцима одлука везаним за цивилно друштво, али и донаторској заједници, пословном сектору, те медијима.Говорећи о својим резултатима, невладине организације су представиле свој рад и владином и пословном сектору.

„Већ имамо повратне информације од неколико општина које су заинтересоване за провођење оваквог пројекта у својим заједницама. То је први пут да ће пројекат имплементиран у цивилном сектору постати модел и за владин и бизнис сектор“, истакла је савјетница на пројекту TACSO Славица Драшковић.

Због успјешности и добре прихваћености, у TACSO-u планирају наставак пројекта и наредне године.

Зборник можете преузети на http://tacso.org/doc/zbornik_postignuca.pdf.