Најновија истраживања јавног мњења Дирекције за европске интеграције (ДЕИ) у БиХ показала су да чланство ове земље у ЕУ подржава око 90 одсто испитаника, и тако висок проценат подршке грађана требало би да послужи као подстицај за провођење свих реформи на путу ка придруживању европској заједници, изјавила је директорка ДЕИ-а Невенка Савић.Савићева је оцијенила да било какав напредак БиХ у правцу европских интеграција зависи од политичке хармоније.

Наводећи да је примјер испуњења услова из Мапе пута показао да се у БиХ могу провести веома захтјевне и тешке реформе, и то у кратком року, Савићева је за "Саутист јуропиан тајмс" (Југоисточна Европа Тајмс) рекла да је то веома позитивна порука за ЕУ и БиХ.

Она је додала да је, према заједничким процјенама представника БиХ и Европске комисије, Прелазни споразум проведен на задовољавајући начин, а и ратификација Споразума о стабилизацији и придруживању одвија се добро и требало би да ступи на снагу ове године.

Према њеним ријечима, за улазак у ЕУ потребно је да БиХ још усвоји законе о попису становништва, о државној помоћи и о транспорту штетних материја, те усклади Устав БиХ са Европском конвенцијом о заштити људских права и основних слобода.

Подсјећајући да је 27. маја ЕУ усвојила приједлог безвизног режима за грађане БиХ и Албаније који посједују биометријске пасоше, Савићева је рекла да БиХ треба да настави са радом на испуњавању три захтјева: јачање капацитета за провођење и ефикасну примјену правног оквира за борбу против организованог криминала и корупције; наставак провођења Акционог плана за успостављање електронске размјене података; и хармонизација кривичних законика ентитета и дистрикта Брчко са државним кривичним закоником.

Говорећи о томе када би када би БиХ могла да поднесе молбу за пријем у чланство ЕУ и када би могли почети преговори о приступању, Савићева је рекла да се у документу &qуот;Стратегија проширења и кључни изазови 2009-2010&qуот; наводи да ЕУ неће моћи да разматра молбу БиХ за чланство док ОХР не буде затворен.

"Сматрам да би усвајање безвизног режима за грађане БиХ представљало значајни мотивациони фактор и снажан катализатор за укупан процес приближавања БиХ ЕУ", истакла је Савићева.

Она је навела да, као стално тијело Савјета министара БиХ задужено за координацију активности свих институција повезаних са процесом европских интеграција у техничком и оперативном смислу, ДЕИ редовно извршава задатке из своје надлежности.Према њеним ријечима, кашњење у остваривању политичког консензуса по неким релевантним питањима у контексту испуњења обавеза утицало је на општи напредак у процесу европских интеграција.

"Имајући у виду да је ефикасна координација активности у процесу приступања ЕУ један од стубова европских интеграција, Дирекција је предузела мјере да би се та координација поправила, а одржала је и више састанака са представницима институција на свим нивоима владе", додала је Савићева, наводећи да је ДЕИ потребне мјере предузела ради постизања консензуса о побољшаном моделу сарадње, а и да би институције БиХ биле боље припремљене за комплексне задатке који предстоје, објављено је на порталу свевијести.ба