Сан: Од 15. јуна ове године полицајци у Босни и Херцеговини немају законског основа да кажњавају за непрописно паркирање што значи да ни за „пауке&qуот; више нема посла!Од тог дана на снази је измијењени државни Закон о сигурности саобраћаја у којима више нема одредби по којима „паук" може с улице уколинити непрописно паркирано возило нити полицајац може казнити возача због непрописног паркирања!

Упућени кажу да су несхватљивом грешком надлежних из Министарства промета и комуникација БиХ избрисане те одредбе. Измјене Закона су прихваћене у Парламенту БиХ и занимљиво је да нико од посланика није уочио да је по том измијењеном закону сада дозвољено и – непрописно паркирање. Истини за вољу, у једном члану Закона се каже да возачи могу возила паркирати само тамо гдје је то дозвољено.У најкраћем, полицији су сада свезане руке, а возачи могу бити мирни да их полиција неће казнити и да „паук" неће одвући аутомобил.

По ранијем Закону који је био на снази од 2006. било је прецизно одређено да казна за непрописно паркирање износи 40 мрака. Комунална предузећа у великим градовима имају „пауке&qуот; који су уклањали возила с улица и одвозила их у посебну гаражу, па су возачи касније плаћали трошкове у најмањем озносу од 120 марака.Сада су у гаражама „пауци".

За измијењени Закон о сигурности саобраћаја грађани углавном не знају и само се може замислити какав ће саобраћајни хаос настати у Сарајеву, Бањалуци, Мостару, Бијељини, Добоју и другим, посебно већим градовима, када возачи сазнају да неће бити кажњени за непрописно паркирање.Најављено је да ће се казнене одредбе уградити у ентитетске законе и најављује се да ће бити донесени до краја године. С обзиром да ће у октобру бити избори, реално је да ти закони буду донесени тек у прољеће идуће године.