БиХ још увијек није у усвојила Закона о заштити околиша БиХ за што је преузела обвезу потписивањем Споразума о стабилизацији и придруживању. Њиме се наша држава обвезала за поступно усклађивање постојећих закона и будућег законодавства с Ацqуис цоммунаутаире-ом (правне стечевине ЕУ), а усвајање Закона о заштити околиша БиХ спада у краткорочне приоритете и обавезе које смо преузели у процесима приближавања Еуропској унији, пише портал екапија.  

Но, иако се ради о скоро техничким стварима везаним за израду овог закона он још није нити послан у парламентарну процедуру, иако је радна група за израду овог закона формирана још 2008. године. Према задњим информацијама, приједлога овог закона је скоро завршен и тек након што га одобре ентитети и Брчко Дистрикт створит ће се увјети да би он могао ићи у парламентарну процедуру. И док су једни оптимистични да би до овога могло доћи након што се заврши сезона годишњих одмора, а прије октобарских избора, друга струја вјерује да ће ове власти ипак тај посао оставити новом сазиву.

Сабина Јукан, национална координаторица БЕЛЛС покрета за БиХ, који проводи бројне активности како би питање околиша учинили видљивијма, нада се да ће закон бар кренути у процедуру прије овогодишњих избора.

"За сада би нама помак био и да се он дође до стадија када ће бити послан у парламентарну процедуру", каже Јукан.

Каже да су већ у парламенту формирали зелену групу, те да су сви заступници који су у њој показали добру вољу за доношење овог закона. Прошле године су покренули акцију подршке грађана доношењу закона о заштити околиша на државном нивоу који је већ дуги низ година отворено питање у односу на БиХ са ЕУ и начелно су се, каже, тада договорили са свима који су укључени у тај процес да ће он бити покренут с мртве тачке. Истиче да у закону нема ништа спорно, него да једноставно мора постојати политичка воља за његово доношење.

Доношењем закона о заштити околиша БиХ створили би се услови за формирање Агенције за заштиту околиша у Босни и Херцеговини, која би својим активностима, које су претежно техничке нарави, била ангажирана на изради стања околиша у БиХ, те на мониторингу и прикупљању података који би се обрађивали, анализирали, те давали приједлози мјера које се требају подузети, све са циљем како би се стање околиша у БиХ побољшало.

Поред ових активности Агенција би се бавила имплементацијом међународних споразума, пројеката и програма, те других обавеза Босне и Херцеговине из области околиша.Стручњаци истичу да је питање околиша превише важно за ЕУ да би у том смислу правили било какве уступке за земље потенцијалне кандидате за чланство, али истичу, да ће за све активности које се траже од БиХ помоћи кроз експертску и техничку помоћ и подршку као и кроз финансијске модалитете подршке.

Подсјетимо, БиХ једина земља у Еуропи која нема министарство нити Агенцију за заштиту животне средине на државној разини.