У сарадњи Јединице за координацију и европске интеграције у Кабинету предсједника Владе Републике Српске, Регионалног представништва Републике Српске у Бриселу и Скупштине европских регија, у просторијама Владе Републике Српске у Бања Луци, 22 и 23. јуна 2010. године, одржана је радионица посвећена кориштењу програма ЕУ (ФП7 и ЦИП) која је окупила представнике развојних агенција из читаве Републике Српске, као и представнике министарстава Владе Републике Српске задужене за рад на пројектима за чију је реализацију потребно обезбиједити средства из развојних фондова и програма.

Предавачи радионице били су представници европских регија, чланица Скупштине европских регија, организације која окупља 270 чланова међу којима је и Република Српска.

Семинар-радионицу водили су: Регина Крамер (Регина Крамер), представница Скупштине европских регија (АЕР), Ђулио Папа (Гиулио Папа) из регије Фриули Венеција Ђулија – Италија (Фриули Венезиа Гиулиа) и Кристина Бонафе (Цристина Бонафе), из регије Валенсија – Шпанија (Фундацион Цомунидад Валенциана).

Сви предавачи имају дугогодишње искуство у раду на пројектима финансираним путем европских развојних програма, а кроз овај семинар-радионицу учесницима је на практичан начин објашњен поступак пријаве и писања пројеката, те представљене основне карактеристике и начин функционисања Седмог оквирног програма за истраживање и развој (ФП7) и Програма за конкурентност и иновације (ЦИП).

Практични дио радионице обухватио је преглед и евалуацију студије случаја, као и разраду конкретних пројеката на којима учесници радионице тренутно раде. Ова радионица представља примјер размјене искустава регија-чланица Скупштине европских регија, заједничким радом и непосредном комуникацијом, овог пута на веома популарну тему – кориштења евро-фондова.