Представници Европске комисије и Босне и Херцеговине састали су се у Сарајеву, како би разговарали о степену приближавања законодавства и преузимању прописа ЕУ у области иновација, информационог друштва, социјалне политике и јавног здравства.

Напредак Босне и Херцеговине у процесу европских интеграција зависи од испуњавања захтјева из Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) и Европског партнерства са ЕУ.

На крају састанка делегације Европске комисије и Босне и Херцеговине донијеле су сљедеће закључке:

Остварен је ограничен напредак у погледу либерализације тржишта телекомуникација. Комисија је констатовала да још увијек нису испуњени краткорочни приоритети Европског партнерства у вези са Регулаторном агенцијом за комуникације и да смањење плата особља и даље угрожава независност Агенције. Вијеће министара је изразило забринутост због чињенице да још увијек није усвојен закон о оснивању агенције за развој информационог друштва у БиХ.

Примјећена су позитивна кретања у области аудиовизуелне политике (приступање БиХ Европској конвенцији о правној заштити услуга условног приступа, усклађивање законодавства са директивом о аудио-визуелним медијским услугама, усвајање Стратегије о преласку са аналогног на дигитално земаљско емитовање).Политика образовања се добро координира на државном нивоу кроз редовне састанке Конференције министара образовања. Именовани су чланови Општег образовног вијећа за предшколско, основно и средње образовање.

У погледу усклађивања законодавства на кантоналном нивоу, закона на државном нивоу о признавању диплома и о образовању одраслих, те статистичког извјештавања по међународним захтјевима, забиљежен је ограничен напредак.

Ограничен напредак је такође постигнут у погледу питања „двије школе под једним кровом“, које представља озбиљан проблем. Пуно провођење оквирних закона и стратегија на државном нивоу, усвајање почетног Националног квалификацијског оквира, даље развијање структура за осигуравање квалитета и јачање веза са сектором рада и запошљавања још увијек представљају главне изазове.

Откако је БиХ 1. јануара 2009. године приступила програму ФП7, држава је подузела позитивне мјере и активности у складу са политиком истраживања ЕУ.Комисија је поздравила напредак постигнут у области стратегија запошљавања на државном нивоу и у ентитетима.Није постигнут напредак у погледу развоја социјалног дијалога у цијелој држави, кључног краткорочног приоритета из Европског партнерства. Није било напретка у усвајању правила за регистровање и признавање синдиката.

Ступањем на снагу Уговора из Лисабона, порастао је значај јаког социјалног дијалога на државном нивоу.Остварен је напредак у области закона о здрављу и сигурности на раду, како у Републици Српској тако и у Федерацији БиХ. Сада би требала услиједити ефикасна примјена преузетих закона, како би радници могли имати користи од бољих и сигурнијих радних увјета.

Комисија је поздравила ратификацију Конвенције УН-а о правима особа са инвалидитетом.Комисија је забиљежила недостатак информација о проведби државног Закона о борби против дискриминације, нарочито у погледу заштите осјетљивих група.Одређени напредак је забиљежен у погледу Стратегије социјалног укључивања БиХ.

Комисија је подстакла БиХ да настави финансијски одрживе пензионе реформе.Одређени напредак је остварен у области јавног здравства на државном нивоу те на нивоу ентитета. Закони из области здравства у различитим важним областима као што је трансплантација ћелија и ткива, права пацијената, трансплантација органа, преносиве болести и контрола духана, усклађени су са ацqуис-ем. Од проведбе ових закона, директну корист имат ће грађани Босне и Херцеговине.

Забиљежена су позитивна кретања у погледу политике менталног здравља, наводи се у саопћењу за јавност Европске комисије.