Влада Федерације БиХ /ФБиХ/ указала је на неопходност испуњавања услова из стендбај-аранжмана са Међународним монетарним фондом /ММФ/ и задужила ресорна министарства да што прије предузму мјере на њиховој реализацији.

На сједници је разматрана информација федералног Министарства финансија о стању у буџету ФБиХ, с процјеном кретања прихода и расхода до краја ове године, као и потребе евентуалног доношења ребаланса буџета, саопштено је из Владе ФБиХ.

Чланови Економско-социјалног вијећа ФБиХ учествовали су у расправи вођеној на данашњој сједници Владе ФБиХ о актуелним питањима у вези са доношењем закона који су услов за стендбај-аранжман са ММФ-ом.Савез самосталних синдиката БиХ затражио је испуњење преосталих обавеза из Оперативног плана за имплементацију Социјалног споразума од 2009. до 2010. године, наставак активности на повезивању радног стажа, растерећење привреде и подстицајне мјере, израду прописа из области радног законодавства.Влада ФБиХ усвојила је Стратегију развоја јавне унутрашње финансијске контроле у ФБиХ, коју је припремило федерално Министарство финансија.

Стратегија представља свеобухватан систем контрола чији је циљ добро управљање јавним средствима без обзира на изворе из којих потичу и у складу је са правном стечевином коју је успоставила ЕУ.Влада ФБиХ је разматрала Нацрт закона о концесијама овог законског акта, због појава нових предмета концесија, неодрживости рјешења “самоиницијативне понуде” и неусклађености са низом директива ЕУ из ове области.

Узимајући у обзир чињеницу да би измјенама и допунама било обухваћено преко 50 одсто одредаба садашњег закона, Влада ФБиХ се опредијелила за доношење сасвим новог и то по хитном поступку, будући да би редовна процедура усвајања изазвала штетне посљедице за ФБиХ.Прихватајући образложење федералног Министарства финансија, Влада ФБиХ данас није прихватила Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о припадности јавних прихода у ФБиХ, наводи се у саопштењу.

Суштина предложених измјена и допуна је у повећању издвајања на име финансирања буџетских неодрживих кантона, конкретно Босанско-подрињског, преноси портал цапитал.ба