Суад Мусић, замјеник координатора за реформу јавне управе у БиХ и Вељко Тривун, декан Економског факултета Сарајево потписали су данас у Сарајеву уговор о набавци услуга за реализацију пројекта "Унапређење правила и процедура за израду закона, других прописа и општих аката у БиХ".

Имплементација овог пројекта допринијет ће организованом и унапријеђеном приступу принципима и правилима израде закона, других прописа и општих аката у Босни и Херцеговини. На тај начин ће се у потпуности „покрити“ законодавна, извршна и управна власт  усклађеним стандардима за доношење прописа, омогућити усклађену примјену правила и процедуре за израду правних прописа, те допринијети усклађености правног система уопште.

Потреба за пројектом настала је због чињенице да нејасно израђен правни пропис доводи до потешкоћа у тумачењу, а самим тим и до евентуалних спорова као и честих измјена и допуна ради исправљања првобитних пропуста. Све то на крају изискује више трошкова, негативно утиче на правну безбједност грађана те кредибилитет законодавног органа. Зато је одговарајућа структура закона готово једнако важна као и његов садржај.  

Реализација пројектних активности допринијет ће даљем унапријеђењу правног система у БиХ, олакшати усвајање ацqуис-а на путу интеграције Босне и Херцеговине у Европску унију, те допринијети приближавању Босне и Херцеговине јединственом европском управном простору. 

Један од резултата пројекта, а који ће бити реализован на сва четири управна нивоа (државни, ентитетски и Брчко дистрикт БиХ ниво),  бит ће и израда Приручника за израду правних прописа.  

Вриједност пројекта, који је финансиран из Фонда за реформу јавне управе, је 800.000 КМ. Реализација ће трајати 18 мјесеци.