На министарској конференцији у Сарајеву постигнут је консензус о европској перспективи свих земаља западног Балкана и потреби за убрзањем либерализације визног режима за БиХ и Албанију, изјавио је министар иностраних послова Италије Франко Фратини.

Он је након Конференције “ЕУ- западни Балкан” рекао да постоји и консензус да се покуша убрзати процес подношења апликација за чланство у ЕУ, те процес ратификације свих споразума о стабилизацији и придруживању.

“Мислим да постоји консензус о мом приједлогу о одржавању других политичких састанака након Сарајева, јер се не смије изгубити тренутни замах када је ријеч о европској перспективи региона”, оцијенио је Фратини.

Фратини очекује да ће прије зиме БиХ и Албанија добити безвизни режим, наводећи да нема политичких препрека за то, те да је ријеч о техничким критеријумима.Он је додао да још није одлучено о именовању специјалног представника ЕУ за Балкан.

Након конференције “ЕУ – западни Балкан” у Сарајеву предвиђена је конференција за новинаре у хотелу “Холидеј ин” на којој би требало да се обрате европски комесар за проширење Штефан Филе, шеф шпанске дипломатије Мигел Анхел Моратинос, те министар иностраних послова БиХ Свен Алкалај.

На конференцији за новинаре требало би да буде представљен нацрт заједничке изјаве са састанка “ЕУ – западни Балкан”, те детаљи са тог скупа.

У нацрту изјаве, до којег је СРНА незванично дошла из извора блиских једној делегацији, која учествује на скупа, наглашава се да ЕУ очекује од земаља западног Балкана улазак у наредну фазу процеса придруживања “на основу успостављених критеријума и договорених услова”, објављено је на порталу цапитал.ба.

У згради заједничких институција БиХ у Сарајеву одржана је министарска конференција под називом “ЕУ – западни Балкан” која је била затворена за јавност, а на којој учествовало 48 делегација из ЕУ, западног Балкана, САД, Руске Федерације, Турске и међународних организација.